divendres, 17 de febrer del 2017

Fina Cercuns; auditora, consultora i assessora

ENTREVISTA



Fina Cercuns Candàliga és titular de Cercuns Consultors Assessors, despatx professional d’advocats, economistes i auditors que va obrir el febrer de 2013 a Vic, on ofereixen un servei d’assessorament integral i multidisciplinari tan a empreses com a particulars.

La Fina va néixer a Vic el 5 de febrer de 1986, i és allà on va cursar primer la Llicenciatura d’Administració i Direcció d’Empreses, a la Universitat de Vic. Posteriorment va obtenir un Màster en Auditoria de Comptes per accés al Registre Oficial d’Auditors de Comptes (ROAC), al Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya de la Universitat de Barcelona, i finalment té el Postgrau en Fiscalitat, cursat a la FUB (Fundació Universitària del Bages), adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona. La Fina forma part del Col·legi d’Economistes de Catalunya, col·legiada núm. 2478 i és membre de la Fédération des Experts-Comptables Européens (FEE).

Actualment, per la seva condició d’auditora censora jurada de comptes en situació exercent, la Llei d’Auditoria de Comptes l’obliga a realitzar una formació continuada anual.

A la Fina li agrada llegir, i darrerament en temes econòmics ha llegit “Economia en colors”, de Xavier Sala i Martín i “X”, de Risto Mejide. Pel que fa als viatges coneix molts dels països europeus i del nord de l’Àfrica. I en esports li agrada practicar el pàdel d’una manera esporàdica. També té dues gossetes, amb les quals li agrada molt passejar. Anar de compres, al teatre, i organitzar sopars amb els amics, són moments en què li agrada gaudir del seu temps lliure.

—Com va anar això, d’estudiar en el camp de les auditories?

—Tot va començar per casualitat. Al finalitzar els estudis universitaris, vaig començar a treballar com auditora júnior en una firma d’auditoria de Vic, que alhora també era un despatx de professionals d’advocats, economistes i auditors. Des del primer moment, la mateixa empresa em va matricular al Màster d’Auditoria per accés al ROAC que vaig estar cursant i alternant amb la feina diària. He de dir que va ser un període molt dur fer-lo a cavall de Balsareny i Vic. Sortir de Balsareny de molt matí, viatjar amb clients, viatjar a Vic, a Barcelona per cursar el Màster... Però quan a una li agrada una professió no hi ha obstacles que et deturin.

—Com veus actualment el món empresarial?

—L’actualitat econòmica catalana està prenent força, ja que de mica en mica es va notant un creixement notable de nous emprenedors, major ocupació, diversificació de línies de negoci en empreses ja existents que en temps de crisi han hagut de reinventar els seus productes i/o serveis, tot i que en algunes empreses la recuperació està sent més lenta degut als llegats de la crisi, com endeutament, pèrdua de clients, etc.

—Quina possibilitat de feina té el sector?

—Segons dades del 2015, el sector de l’auditoria a nivell nacional va crear uns 2.100 llocs de treball.

—Quins tipus d’auditors ens podem trobar a les empreses?

—Existeixen dos supòsits que cal distingir. El primer, i que m’implica a mi, auditor exercent inscrit al ROAC és un professional que actua amb total independència respecte de l’entitat auditada, ja sigui del sector públic o privat: en verifica els estats financers i emet i signa un informe sobre la fiabilitat d’aquests estats. Altres actuacions de l’auditor són en l’àmbit judicial, mediació civil, mercantil i concursal. I el segon, auditor no exercent, és el professional que no exerceix com a tal sigui pel motiu que sigui, o bé perquè no exerceix a títol individual, sinó que treballa per compte d’una altra firma.

—Explica’ns concretament què és, ser un auditor?

—L’origen del terme auditoria prové de l’àrea comptable i financera, i significa la verificació externa dels comptes de les empreses i organitzacions realitzada per professionals independents. La nostra feina es basa en la verificació mitjançant proves d’auditoria i finalitza amb l’emissió i signatura d’un informe dictaminant si els comptes anuals, així com d’altres estats financers, expressen la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i dels resultats de l’entitat auditada, d’acord amb la normativa vigent que resulti.

—Actualment, coneixes i et relaciones amb altres auditors?

—Sí, conec altres companys de professió amb els quals tinc relació professional; amb alguns establim col·laboracions de feina, i amb altres ens coneixem arran de la professió, de la formació continuada, de les conferències en congressos anuals d’auditoria, etc.

Josep Gudayol i Puig


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.