dijous, 14 de gener del 2016

Festa dels Traginers 2016



Un any més, el programa de la Festa és una publicació excel·lent que dóna una idea precisa dels actes que la formaran, i del seu context històric, amb entrevistes, fotografies i entreteniments. L’obre una salutació del grup del Rebost, seguida d’una semblança del Banderer, Frederic Capdevila Sanmiquel, i dels cordonistes, Jordi Capdevila Alsina i Gerard Capdevila Centelles, fill i nét seus, respectivament. Tot seguit, un espai dedicat al Traginer d’Honor, Martí Ribalta Òrrit, en el seu darrer any en el càrrec honorífic.

El programa d’actes comença el dijous 28 de gener amb «el Traginer a l’escola». L’endemà divendres, el Correfoc infantil, a càrrec de la Colla Peta Fluix, i el lliurament dels premis al concurs del Traginer petit. L’obertura de la Taverna i una botifarrada amb els Geganters i Grallers El K+ Sonen; i concert jove amb La Zarigüella i Arradio Rosita.

Dissabte 30 es faran l’obertura i inauguracions del Rebost, la Taverna i l’Exposició de fotografies; repicada de campanes i la Cavalcada dels Traginers Joves, per segon any, atès l’èxit que va tenir l’any passat. La banderera serà Mireia Caballero Estruel, i les cordonistes, Ona Bonillo Santamaria i Eva Comabella Pérez; la desfilada, comentada, comptarà amb la Pubilla i l’Hereu de Balsareny, Geganters i Grallers de Balsareny, Jove banda de l’Escola Municipal de Música de Berga i Tabalons de Xàldiga de Manresa. Després actuaran els Dansaires dels Pastorets de Balsareny. A la tarda, hi haurà el Joc de les Anelles. L’Escola Municipal de Música de Balsareny oferirà el concert «Traginers Música Exprés»; després es sortejarà el pa i pernil del traginer. Al vespre, Correfoc dels Traginers i espectacle pirpomusical, amb la Colla Foc i Vi de Sallent, Els Reis del So de Sant Joan de Vilatorrada, els Tabalers de Xàldiga i la Colla Peta Fluix; aquesta oferirà l’espectacle «Terra de Focs» amb el grup Els Marus de Balsareny. La tradicional Ruta del Traginer recorrerà les tavernes del poble per arribar al concert de mitjanit, amb Strombers, Les Absentes i DJ Puxi.

El diumenge 31 començarà amb el Bonjorn dels Trabucaires i Morterets de Rajadell; la Torrada del Traginer; l’Elaboració artesana del porc i la Ferrada i esquilada d’un animal; el guarniment dels animals i carruatges; el Mercat i la Botiga del Traginer; i l’actuació pel poble de l’acordionista diatònic Valentí Alsina, la Banda de l’EMM de Berga i altres músics de carrer.

La Comitiva d’Honor dels Cordonistes, amb la Cobla Ciutat de Manresa, anirà a buscar el Banderer, i tot seguit la Núvia, Judit Ribalta Jurado, amb la Mare de la Núvia, Mercè Jurado Arteaga, i el nuvi, Marcel Anglí Borrell. Al so del repic de campanes, començarà a migdia la gran Cavalcada del Traginer, amb els Hereus i Pubilles de Catalunya, Trabucaires i Morterets, els Gegants i Gegantons de Balsareny dels dos grups geganters locals, els Bastoners de Balsareny, bandes i cobla. Tots plegats acompanyaran la desfilada dels Traginers amb els seus bastos, sàrries i albardes; seguits dels carreters, d’un grup de Mossos d’Esquadra d’època, dels genets de les curses i dels espontanis. La Benedicció dels animals la presidirà el bisbe de Solsona, Xavier Novell. Com cada any, la Cavalcada serà comentada, i acabarà lliurant l’estendard al nou banderer, Josep Serra Salada. A la tarda, al circuit del Serrat del Maurici, no hi faltaran les Curses de cavalls, mules, ponis i ases i el lliurament de premis, amb música en directe. En resum, una programació extensa i intensa que fa preveure una festa espectacular.


Sarment
http://www.traginersbalsareny.cat/

1 comentari:

  1. He de donar les gràcies per la bona feina de fer una revista tan ben documentada. La trobo especialment preciosa. Les fotos i els dibuixos molt encertats. I una vegada més, com crec que fa dos o tres anys felicito a la persona que ha fet el disseny de la portada. M'agrada molt la seva senzillesa i la seva originalitat. He enviat la foto al blog que cada any la publica. L'únic que passa és que pot ser que no compleixi en el dia. Cada vegada té més feina.

    Moltes gràcies.

    Josep Estruel

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.