dimarts, 19 de gener del 2016

Any nou, Govern nou
















El Parlament de Catalunya, després de prop de tres mesos de negociacions, ha aconseguit a l’últim moment acordar una majoria estable que evités d’anar a uns nous comicis el mes de març. Amb 70 vots (62 de Junts pel Sí i 8 de la CUP) ha estat investit 130è president de la Generalitat Carles Puigdemont, fins ara alcalde de Girona. Aquest ha nomenat un nou govern, amb Oriol Junqueras de vicepresident i conseller d’Economia, Neus Munté com a consellera de Presidència i portaveu i Raül Romeva de conseller d’Exteriors, Transparència i Afers institucionals, al front d’un equip de deu consellers més, sis homes i quatre dones. Esperem que el nou govern tingui encert, habilitat i sort, i pugui aconseguir els seus objectius a curt i a llarg termini; perquè l’inacabable impàs de l’estira-i-arronsa parlamentari, amb un govern en funcions poc operatiu, havia desinflat expectatives legítimes i alhora havia retardat l’aplicació de mesures necessàries. Ara cal passar a l’acció de govern; tanmateix, la precarietat econòmica —i la dependència del FLA— subsisteixen, i tothom sap que res no serà fàcil; però serà estimulant, i cal tenir fe, «llum als ulls i força al braç». I perseverança, i serenitat: keep calm i anar fent feina!

Mentrestant, les eleccions legislatives estatals van escombrar el bipartidisme i han deixat un complex joc de forces sense majories: les negociacions per arribar a pactes estables són a priori difícils. Tanmateix, hi ha molta pressió mediàtica i fàctica perquè el PSOE doni suport a una gran coalició amb PP i C’s, marginant Podemos i les minories. Tot i que ideològicament semblaria una opció complicada, no es pot descartar en absolut; l’alternativa, una aliança PSOE-Podemos-C’s sembla molt poc viable, i la coalició de PSOE-Podemos amb ERC i DiL, les minories catalanes, encara menys. Hi haurà, doncs, gran coalició o noves eleccions? Quan escrivim això, el futur immediat és una incògnita, però potser quan ho llegireu ja s’haurà aclarit.

A Balsareny ja tenim els Traginers a punt, i el Carnestoltes a la cantonada, i començant de pensar en la Festa Major. L’activitat cultural, esportiva i social no para, i això és un bon senyal. En aquest butlletí analitzem els resultats electorals del 20-D a Balsareny; parlem de l’exposició de Pessebres, dels Pastorets, del Concert de Sant Esteve i dels Reis de l’Orient; i comentem el programa dels Traginers, que consolida l’èxit de la cavalcada dels Traginers Petits. L’Ajuntament ens informa dels resultats de l’enquesta que va promoure per elaborar uns pressupostos participatius; i l’Escola de Música presenta la nova activitat de Percussió Corporal. I el CCB? Doncs estem a punt de complir 40 anys, i no pensem fer cap festa popular, però seguirem oberts a la recerca de nous col·laboradors que ens vulguin ajudar a continuar gestant aquest butlletí: la nostra modesta aportació mensual a la dinàmica d’un poble que es mou i no vol rovellar-se.


CCB
Foto: Generalitat de Catalunya, gener 2016. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.