dijous, 13 de juny del 2013

Editorial i estat de comptes


EDITORIAL
Final de cicle

«Estem vivint el final d'un cicle, assistim al fracàs del vell somni d'un pretès consens constitucional sobre els valors aglutinants que havien de fer atractiva l'existència d'una vida i una cultura política comunes. Els mecanismes d'acomodació, encaix o integració que havia d'oferir l'Estat a Catalunya s'han demostrat insuficients. Les institucions espanyoles no tan sols ignoren la nacionalitat catalana sinó que majoritàriament la neguen o la rebutgen; propugnen una visió unívoca de la història i fa temps que van enterrar l'esperit i la lletra de l'Estat de les Autonomies. Durant la vigència del cicle, molts catalans havien cercat els mecanismes polítics, jurídics i administratius de la seva existència nacional dins l'estat espanyol. Ara ja no. Els requisits del contracte no han estat acomplerts. S'ha trencat la lleialtat. El Parlament els ha donat una nova legitimitat. I treballen per una nova legalitat.» (Carlos Castiñeira, ‘Ara’, 8-6-13).
Ja fa mandra comentar les atzagaiades contínues a què ens sotmet el govern de l’Estat en tots els àmbits: financer, educatiu, social, sanitari, legislatiu, judicial... A redós i amb el pretext d’una crisi econòmica que no té pinta de solució, s’han desfermat totes les forces atàviques que semblaven oblidades però que només estaven latents, i s’han traspassat totes les línies vermelles que la Transició semblava haver contingut. Anem enrere com els crancs, i sembla que tornem a uns temps que ja crèiem enterrats. Cada dia són més els que s’adonen que no podem continuar per aquesta via morta. Cal trobar aviat la porta de sortida d’aquesta situació asfixiant. I obrir-la perquè entri aire fresc.

Iberpotash i Endesa
L’advocat sallentí Sebastià Estradé ha denunciat l’Estat espanyol i el Govern de la Generalitat davant la Comissió Europea per la falta de control sobre l'empresa Iberpotash, de qui afirma que incompleix les obligacions legals de prevenció i gestió dels residus salins. La denúncia es basa en un informe de l’Estudi Ramon Folch i Associats, de l'agost de l'any passat, que explicita l’incompliment de la normativa vigent obligatòria per la falta d’un pla de restauració mediambiental, cosa que es tradueix en la contaminació de l’ecosistema. En aquest número publiquem un informe sobre el desenvolupament del Pla Phoenix, que fa que l’empresa focalitzi les seves inversions de futur en la mina de Súria, tot i que el pou de Balsareny té suficients reserves per ser explotat més anys i la planta de tractament de Sallent reuneix condicions per treballar a ple rendiment durant dècades.

Per altra banda, a la nostra edició en format blog publiquem una nota de premsa d’Endesa en què l’empresa elèctrica destaca que dedica 3,9 milions d’euros a la neteja de boscos i a revisions termogràfiques de la xarxa. És una bona notícia i ens agrada fer-nos-en ressò, tot i que entenem que deu ser la seva obligació, vetllar per la seguretat de les línies i dels boscos.

CCB


CERCLE CULTURAL DE BALSARENY – ESTAT DE COMPTES ANY 2012
Aprovat per l'assemblea general el 10-5-2013
INGRESSOS
Quotes socis i publicitat
6.773,65
Associació Premsa Comarcal
371,03
Interessos
84,55
IRPF
149,08
Altres
100,3
TOTAL INGRESSOS
7.478,61
DESPESES
Confecció i redacció Sarment
7.559,18
Correu i altres
724,65
Comissions i manteniment
463,49
Associació Premsa Comarcal
281,48
Gestoria
174,3
Retenció IRPF
17,74
TOTAL DESPESES
9.220,84
DÈFICIT ANY 2012
1.742,23

 El dèficit de l'exercici s'aplica a càrrec del romanent d'exercicis anteriors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.