dijous, 24 de gener del 2013

Josep Massana, de l'Associació de Veïns Sant Josep


ENTREVISTA

Josep Massana i Planas va néixer a Fals a finals de l’estiu de 1944. Arribada l’edat escolar va seguir els estudis primaris a Fals, i posteriorment a Sallent i a Manresa. Actualment és pensionista, i prèviament  va treballar a una empresa de la població d’Igualada. Pel que fa a la seva vocació de lector, «us he de dir que soc més lector de diaris i revistes que no pas de llibres, però, actualment estic llegint els Cantares gallegos de Rosalia de Castro». En esports es decanta pel futbol i el tennis. Massana és un gran transeünt: li encanta caminar pels boscos i vora els peus dels ports de mar.

En Josep, per raons de treballs, coneix ciutats i pobles dels cinc continents. «Els països que més m’han impressionat han estat Sud-àfrica, els Estats Units d’Amèrica i Austràlia; allà tot és d’una altra dimensió. Però he de dir-vos que tinc un estima especial per a Portugal, per la seva senzillesa i amabilitat de la gent. Desitjaria anar-hi més sovint».

Massana forma part de l’Associació de Veïns Sant Josep, de Balsareny, i actualment n’està al capdavant de la direcció amb responsabilitats administratives. Tal com ens diu, aquesta associació va néixer arran d’una antiga mútua. Amb l’actual nom començà a donar servei l’any 1987 i té prop de 300 associats.

—Quines gestions i tràmits administratius segueix actualment l’Associació per donar servei als seus associats?

—D’acord amb el seu compromís, l’Associació té cura de recaptar les quotes dels associats i a l’ensems abonar els serveis prestats, actualment concertats amb la Funerària Fontal. Cal deixar clar que els socis no han de preocupar-se d’haver de fer cap més tràmit que avisar, en el moment d’una defunció, la Funerària o, en el seu defecte, al telèfon responsable de la direcció administrativa.

—Com va anar tot això d’assumir la responsabilitat directiva i administrativa d’aquest col·lectiu d’associats?

—En Josep Maria Comellas, responsable durant molts anys al capdavant de l’Associació, ens va deixar, i en nom de tots i també en el meu nom propi deixeu-me donar-li les gràcies. Aleshores, reunits en assemblea, calia trobar qui n’assumís la continuïtat dins el dia a dia associatiu, i davant d’aquesta incertesa vam oferir-nos a agafar-ne les regnes la senyora Carmen Fernández i jo mateix. Ambdós pensant en aquesta continuïtat per un servei a Balsareny i tots els associats més grans, els quals fa anys que formen part d’un llistat que dóna dret a l’atenció del servei.

—En la geografia catalana i espanyola, en general existeixen en el mercat diferents entitats que presten els seus serveis en relació als anomenats «decessos». Per què hem de ser socis de l’Associació Sant Josep?

—Mireu, la nostra Associació és una entitat sense ànim de lucre. Els diners de les quotes van íntegrament a l’abonament del servei funerari per a l’enterrament. Puc dir-vos que no som nosaltres sols, ja que hi ha associacions semblants a Sallent, Navarcles i Manresa. Pel que fa a les companyies d’assegurances (decessos), podríem dir que per a elles és un negoci que els permet pagar representants, oficinistes, maquilladors, material, etc., i, per aquesta raó, les quotes són molt més cares.

—Després de 26 anys, podeu dir-nos quina és la identificació que hom ha de tenir per justificar que és beneficiari de l’entitat?

—Tots els associats tenen un carnet de soci i per justificar la condició de beneficiari és necessari tenir al dia les quotes corresponents emeses per l’associació.

—Finalment, quin procediment se segueix per tal de tenir el contacte pertinent amb associats i junta directiva?

—Anualment se celebra una assemblea, normalment a l’octubre, i a més a més la junta sempre està a disposició dels socis als telèfons 938 396 375 i 938 396 370. I per acabar, deixeu-me donar les gràcies a Sarment per l’oportunitat de poder oferir i donar a conèixer un servei que és ben bé de casa nostra. Voldria animar tots els balsarenyencs a formar part d’aquesta nostra i vostra entitat associativa que ofereix un bon servei a l’hora de l’enterrament.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.