dijous, 24 de gener del 2013

Bon any 2013


EDITORIAL

Hem començat l’any 2013, un any més de crisi econòmica, amb 6,1 milions d’aturats a l’estat espanyol i sense perspectives de millora a curt termini. Amb l’economia nacional escanyada, i l’estatal escanyada i escanyant, cosa que no ajuda gaire. I amb un procés sobiranista obert, que pot afegir un punt d’il·lusió i esperança a la ciutadania, però també d’incertesa i fins de temor per a molta gent. Caldrà fermesa i idees clares, i saber-ho explicar molt bé, i mentrestant buscar alternatives per no esmicolar el que ens quedi d’un Estat del Benestar que pot acabar essent poc més que el record llunyà d’un paradís perdut que, com les orenetes del poema, no tornarà.

Balsareny va fent. Ens vam concentrar per donar suport al bisbe Pere Casaldàliga, obligat a marxar lluny de casa per les amenaces rebudes, i comencem l’any amb la bona notícia del seu retorn a São Félix. Una molt bona notícia: ens en congratulem i li expressem la nostra simpatia.

Han arribat els Reis d’Orient amb vestuari nou i una caravana lluïda. S’han fet Pastorets i la Coral Sant Esteve ha iniciat els actes del seu cinquantenari. Cada entitat va preparant les seves activitats. A més, el programa «Divendres» de TV3 ens visitarà finals de gener. I començarem febrer amb els Traginers, i tot seguit el Carnestoltes. Tot va girant! No hem de perdre el fil de les petites coses quotidianes. 

S’ha presentat la Revista de la Festa dels Traginers d’enguany, ja amb 15 edicions a l’esquena, i com sempre d’excel·lent factura. Comença, molt encertadament, amb una salutació de Pere Casaldàliga, que inclou un poema seu. El bisbe fa un esment del Traginer d’Honor d’aquest any i el que ve, Francesc Maya i Comas, que substitueix en el càrrec honorífic l’anterior, Josep Rodergas i Font. Una entrevista a en Quico Maya  li permet rememorar la seva trajectòria al Rebost i a la Festa, de la qual destaca la «molta riquesa humana» que hi ha trobat. Segueix una entrevista al Banderer d’enguany, Pere Villagrasa i Villanueva, que substitueix l’anterior, Abel Artigas i Garcia, i que encapçalarà la cavalcada amb els cordonistes, els seus fills Jorge i Alberto Villagrasa Pulido. Després d’un detallat programa d’actes, amb profusió de fotografies antigues i modernes, se’ns recorda que fa 70 anys de la mítica reunió a ca l’Arep, el 1943, on es va refundar la Festa després de la guerra, i que fa 30 anys de la botiga de ceràmica. L’habitual secció d’entreteniments «El Traginer petit», un nou capítol de l’interessant Diccionari Traginer (que tot just passa per la lletra C) dóna pas a la convocatòria i bases del concurs de fotografia, per acabar amb una selecció dels premis de l’any 2012 i imatges de la passada edició de la Festa. Esperem que la d’enguany sigui un èxit, i que faci bons els esforços de tanta gent que hi participa. Només per això ja s’ho val.

Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.