diumenge, 9 de desembre del 2012

Solidaritat amb Pere Casaldàliga

 
ACTUALITAT

 
Tancant l’edició d’aquest número, ens sobta la notícia que el bisbe Pere Casadàliga, de 84 anys, s'ha vist obligat a marxar de casa seva, a São Félix do Araguaia, i anar-se'n a més de 1.000 quilòmetres de distància per indicació de la Policia Federal del Brasil. La causa ha estat la intensificació els últims dies de les amenaces de mort que rep per la seva tasca durant més de 40 anys en defensa dels drets dels indis Xavantes.

Casaldàliga s'ha convertit en objectiu dels anomenats «invasors» que fraudulentament es van apropiar de les terres dels Marâiwatsédé als Xavantes. El bisbe, de 84 anys i afectat de Parkinson, treballa des de fa anys a favor dels indígenes i dels seus drets fonamentals a la prelatura de São Félix i s'ha convertit a nivell internacional en la cara visible de la causa.

Els terratinents i els colons que van ocupar fraudulentament i amb violència les terres seran desallotjats aviat en acompliment d’una ordre ministerial que des de fa 20 anys estava pendent de compliment. El prelat ha hagut d'agafar un avió escortat per la policia i ara és a casa d'un religiós amic seu, de qui s'ha ocultat la identitat i la localització per seguretat.

L’Associació Araguaia ha fet pública una nota, que resumim i subscrivim, en solidaritat amb el bisbe Pere:

 
Solidaritat amb Pere Casaldàliga

En acostar-se la desocupació de la Terra Indígena Marâiwatsèdè, després de més de 20 anys d’invasió, quan els no indígenes han de ser retirats d’aquesta àrea, es multipliquen les manifestacions de fazendeiros, polítics i dels propis mitjans de comunicació contra l’acció de la justícia.

En aquest moment de desesperació, una de les persones de més rellevància que els invasors i els que els defensen veuen és Pere Casaldàliga, bisbe emèrit de Sâo Félix do Araguaia, a qui volen, de manera irresponsable i sense escrúpols, imputar la responsabilitat per la demarcació de l’àrea Xavante a les terres del Posto da Mata.

Les entitats que signem aquesta nota volem exterioritzar la nostra absoluta solidaritat envers el bisbe Pere. Des del moment que va trepitjar aquesta terra de l’Araguaia i més exactament, des de que va ser consagrat bisbe de la Prelazia de Sâo Félix do Araguaia, la seva acció sempre va ser en defensa dels interessos dels més pobres, els pobles indígenes, els posseiros i els peons. Tots sabem que Pere Casaldàliga i la Prelazia sempre han donat suport a les ocupacions de terra pels posseiros i els sense terra, i aquestes ocupacions han sigut el suport que ha possibilitat la creació de la majoria dels municipis de la regió.  [...]

Volem manifestar la nostra solidaritat envers el bisbe Pere i denunciar la mentida per part d’aquells que intenten eximir-se de la seva responsabilitat sobre la situació de sofriment, tensió i amenaça de violència que ells mateixos van crear, passant aquesta responsabilitat als nostre bisbe emèrit.

[Signen el Conselho Indigenista Missionário i quinze associacions més]

Vegeu la nota completa a: http://araguaia.pangea.org/ 

Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.