dilluns, 19 de setembre del 2011

El Ball de la Faixa i el de Bastons al Paraguai

Des d’ aquest  mes d’agost, el Ball de la Faixa i el Ball de Bastons de Balsareny , en el qual participen els alumnes del CS de Balsareny, ja és present en dues escoles de Limpio, població rural del Paraguay.

És el segon any que el Joan Bonals i la Lluïsa Coma col·laboren en la vessant educativa de la Fundació Alda al Paraguai. El Joan participa en la formació i acompanyament dels professionals de l’equip pedagògic Alda i de directius i docents d’escoles que posen en pràctica el projecte Alda Educa. La Lluïsa participa directament a les escoles amb intercanvis d’experiències i informacions de dues realitats ben diverses.

Donat que el folklore és un dels eixos centrals de la vida a les  escoles del Paraguai, aquest any se’ls va donar l’oportunitat de conèixer dos balls populars de casa nostra, el Ball de la Faixa, propi de Balsareny, i el Ball de Bastons, estès i practicat a bona part de pobles de Catalunya.

Els alumnes de les escoles de St. Rosa Rincón del Peñon i Immaculada Concepción de Maria Aguapey  van veure els balls, van aprendre les peces del vestuari  de cada un, van parlar dels orígens, dels anys de tradició, del que representen avui dia i de les diades i celebracions  que es posen en escena les danses.

A les classes d’aquestes dues escoles ja hi pengen materials fotogràfics i de treball dels alumnes sobre els balls de casa nostra. El següent pas és enviar-los els passos dels balls, perquè tenen molt interès a practicar-los ells mateixos. La dansa folklòrica forma part del seu currículum i estan decidits a ampliar-lo i donar cabuda a les nostres tradicions.  Amb aquesta col·laboració i amb motiu d’unes danses, s’estan apropant dos col·lectius d’alumnes ben diferents .

El Joan i la Lluïsa destaquen l’entusiasme que troben en els docents de les escoles que han visitat i les ganes de compartir experiències. La Fundació Alda segurament és qui genera la força per aprendre d’aquests  ensenyants; però és una meravella veure com amb molt pocs mitjans i molta il·lusió estan fent una bona feina.

Lluïsa Coma, setembre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.