diumenge, 1 de juny del 2025

Ritmiks: Festival de joves músics europeus a Balsareny

 
Ritmiks és el nom amb què es designa el Festival de Joves Músics Europeus que periòdicament organitza l’EMU (Unió d’Escoles de Música d’Europa). Enguany, l’ACEM (Associació Catalana d’Escoles de Música) va presentar i guanyar la candidatura per organitzar, aquest 2025, la quinzena edició del Festival, i l’Escola Municipal de Música de Balsareny s’hi va inscriure.
 
Així, Balsareny ha estat una de les seus del Festival, que es va celebrar del 29 al 31 de maig d’enguany. Hi van participar més de 4.000 joves músics, d’escoles de música de Catalunya, Espanya i altres països europeus (grups, bandes, orquestres, cors...), amb membres d’entre 12 i 25 anys. Van ser-hi un total de 18 països, que van oferir uns 300 concerts gratuïts, en 40 poblacions diferents, en escenaris ben diversos: locals, places, etc. Tota una demostració del fet que la música feta a les escoles de música pot ser de qualitat i transformadora.
 
El Festival es va inaugurar el dia 29 a la tarda, a la plaça Major de Vic. El divendres 30 de maig a la tarda, i el dissabte 31 de maig al matí van tenir lloc els concerts simultanis a les diferents poblacions; i el mateix dissabte, a la tarda, es va celebrar el concert de cloenda a Manresa.

 
El concert de Balsareny es va desenvolupar entre les 6 i les 9.30 de la tarda del divendres 30 de maig, a la plaça de la Mel, amb més de dos-cents assistents; i va ser presentat en català i en anglès. 


Per començar el festival, i amb un sol de ple estiu que queia a la plaça, va parlar l’alcaldessa de Balsareny, Glòria Casaldàliga, que va agrair la participació dels grups musicals que ens visitaven en aquesta jornada integradora de diferents gèneres i estils de música, així com d’orígens diversos. Tot seguit, va lliurar un obsequi a cadascun dels directors de les bandes de l’escoles de música de fora, consistent en un quadre amb un collage de fotos del folklore balsarenyenc i un càntir dels Traginers.

 
A continuació, van actuar els cinc grups participants, mitja hora cadascun. En primer lloc, la banda Rhytmyn Factory d’Eslovènia, amb diverses peces de percussió.
 

Tot seguit, el grup de combo The Nine de l’Escola Municipal de Música de Balsareny, que va cantar l’Himne dels Traginers, que van compondre i gravar en estudi i en van fer l’estrena per la Festa d’aquest any; també van interpretar les conegudes peces Sweet Caroline, de Neil Diamond; Olívia, de The Tyets; Una lluna a l’aigua, de Txarango; i Marta, Sebas, Guille i los demás, d’Amaral.


En tercer lloc va actuar el Cor Jove de Navàs, un grup amb experiència internacional a Itàlia, que va interpretar, entre altres, la peça de gòspel Oh Happy day, d’Edwin Hawkins; i Imagine me, de Kirk Franklin.

 
La quarta actuació va anar a càrrec de la Jazz Band Navàs-Súria, una formació que també s’ha projectat a l’exterior, en llocs com els Països Baixos i Itàlia. Van interpretar diferents peces, unes instrumentals i altres cantades, de jazz, swing, soul i arranjaments moderns.

 
Finalment, va actuar una altra banda d’Eslovènia, la Velenje Music School d'Eslovènia, amb músiques i cançons de diversos estils.

 
Després de les actuacions musicals dalt de l’escenari muntat per a l’ocasió, va venir l’actuació del folklore local, per completar la festa i per mostrar les nostres tradicions, sobretot als músics eslovens que ens van visitar. De manera que, al mig de la plaça, van actuar primer els Dansaires dels Pastorets de Balsareny, amb tres peces conegudes: el Ball d’homenatge, inspirat en la tradició basca de ballar un Aurresku a l’inici de qualsevol acte de celebració o reconeixement; després el Ball de la Faixa de Balsareny, amb dues rotllanes; i, per acabar, la part final del muntatge coreogràfic, de Josep Fornell, Traginers, Diada i Festa (la part de l’Envelat). 


A continuació, i com a fi de festa, els membres d’Els K+ Sonen van oferir al públic diversos balls amb els seus gegants i gegantons.
 
En l’organització i el bon funcionament del festival s’hi van abocar tant l’Ajuntament i la Brigada municipal com el voluntariat de pares dels alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música. També van oferir un sopar a tots els músics participants.
 
Isidre Prat
Fotos: Jordi Vilanova























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.