dissabte, 7 de juny del 2025

Celebració de la Setmana dels Geoparcs

 
 
Del 24 de maig al 8 de juny s’ha celebrat la Setmana dels Geoparcs Europeus. Per aquest motiu, el Geoparc de la Catalunya Central ha celebrat un seguit d’actes en la majoria dels pobles, inclòs Balsareny. L’any passat la comissió avaluadora de la UNESCO va valorar positivament, amb targeta verda, l’acció que s’està duent a terme al nostre Geoparc i va revalidar aquesta distinció fins al 2028. A Balsareny s’hi han celebrat dos actes, coordinats, a través de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, per la nostra bibliotecària Ana Pérez Hidalgo.

 
Per un costat, el dimecres 28 de maig, de 9 a 12 del matí, i en un dels primers dies en què començava ja a notar-se la calor preestiuenca, va tenir lloc, com l’any passat, una sortida geològica pel terme balsarenyenc, a càrrec d’Isidre Prat i de Maria Estruch, divulgadors ambientals. L’itinerari, de set quilòmetres, va transcórrer pel camí de l’antiga via del Carrilet fins a Cal Cansalada i després, per entremig del bosc proper a Sant Esteve i per la Rabeia, fins a la Resclosa dels Manresans, per tornar al poble passant per la casa del Mallol. Hi va participar una vintena de persones.

 
Al llarg d’aquest recorregut, Isidre Prat va explicar els trets característics de la nostra geologia actual, des dels seus orígens, i que ara són patrimoni del Geoparc: les terrasses fluvials del Llobregat i de la riera del Mujal, la formació de les sals potàssiques al nostre subsòl i els subsegüents dipòsits de materials a sobre, la formació de l’anticlinal de Balsareny i la falla del Castell, el meandre del riu a la Rabeia, la Resclosa dels Manresans i els pilars coronats que hi ha a sobre.

 
Maria Estruch va fer referència a la pedra seca com a tècnica de construcció de murs i barraques, a propòsit d’una parada que es va fer a la barraca dels peons ferroviaris, al costat del camí de la via, prop de la Rabeia; així com, aprofitant una vinya novella per on passava el recorregut, va explicar com es feia antigament la verema i l’elaboració del vi i com es tenia cura dels ceps; i també dels hàbits diaris dels pagesos: les hores de treball de sol a sol, els àpats i què hi menjaven, etc.

 
Per altra banda, el dijous 5 de juny, a les 6 de la tarda, i coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, a la Biblioteca Pere Casaldàliga, va tenir lloc un taller formatiu de plantes silvestres comestibles, a càrrec d’Olga Expósito, remeiera i fitoterapeuta. Hi va assistir una vintena de persones. Olga Expósito va portar una mostra de plantes que podem trobar en aquesta època de l’any en la seva plenitud, i que es poden fer servir a la cuina, a part que la majoria també són medicinals i aromàtiques, com el romaní, el blet, la jonça, el fonoll, el plantatge, la malva, el crespinell i la xicoira, que donen un gust molt bo als aliments. De cadascuna en va explicar els usos a la cuina, sovint desconeguts per molta gent. Després hi va haver una degustació de diferents plats preparats amb plantes silvestres com a ingredients principals i l’elaboració de l’oli de cop amb la planta anomenada hipèric, pericó o herba de Sant Joan.

 
Des del Sarment felicitem els organitzadors d’aquestes activitats i tant de bo que amb aquesta crònica contribuïm també a la divulgació del Geoparc, que encara desconeixen molts balsarenyencs, i que en un futur es continuï mantenint molt actiu.
 
Sarment
Fotos: Ana Pérez





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.