Celebració de la Setmana dels Geoparcs
Del
24 de maig al 8 de juny s’ha celebrat la Setmana dels Geoparcs Europeus. Per
aquest motiu, el Geoparc de la Catalunya Central ha celebrat un seguit d’actes en
la majoria dels pobles, inclòs Balsareny. L’any passat la comissió avaluadora
de la UNESCO va valorar positivament, amb targeta verda, l’acció que s’està
duent a terme al nostre Geoparc i va revalidar aquesta distinció fins al 2028. A
Balsareny s’hi han celebrat dos actes, coordinats, a través de la Xarxa de
Biblioteques de la Diputació, per la nostra bibliotecària Ana Pérez Hidalgo.
Per
un costat, el dimecres 28 de maig, de 9 a 12 del matí, i en un dels primers
dies en què començava ja a notar-se la calor preestiuenca, va tenir lloc, com
l’any passat, una sortida geològica pel terme balsarenyenc, a càrrec d’Isidre Prat i de Maria Estruch, divulgadors ambientals. L’itinerari, de set
quilòmetres, va transcórrer pel camí de l’antiga via del Carrilet fins a Cal
Cansalada i després, per entremig del bosc proper a Sant Esteve i per la Rabeia,
fins a la Resclosa dels Manresans, per tornar al poble passant per la casa del
Mallol. Hi va participar una vintena de persones.
Al
llarg d’aquest recorregut, Isidre Prat va explicar els trets característics de
la nostra geologia actual, des dels seus orígens, i que ara són patrimoni del
Geoparc: les terrasses fluvials del Llobregat i de la riera del Mujal, la
formació de les sals potàssiques al nostre subsòl i els subsegüents dipòsits de
materials a sobre, la formació de l’anticlinal de Balsareny i la falla del
Castell, el meandre del riu a la Rabeia, la Resclosa dels Manresans i els
pilars coronats que hi ha a sobre.
Maria
Estruch va fer referència a la pedra seca com a tècnica de construcció de murs
i barraques, a propòsit d’una parada que es va fer a la barraca dels peons
ferroviaris, al costat del camí de la via, prop de la Rabeia; així com,
aprofitant una vinya novella per on passava el recorregut, va explicar com es
feia antigament la verema i l’elaboració del vi i com es tenia cura dels ceps; i
també dels hàbits diaris dels pagesos: les hores de treball de sol a sol, els
àpats i què hi menjaven, etc.
Per
altra banda, el dijous 5 de juny, a les 6 de la tarda, i coincidint amb el Dia
Mundial del Medi Ambient, a la Biblioteca Pere Casaldàliga, va tenir lloc un
taller formatiu de plantes silvestres comestibles, a càrrec d’Olga Expósito, remeiera i
fitoterapeuta. Hi va assistir una vintena de persones. Olga Expósito va portar
una mostra de plantes que podem trobar en aquesta època de l’any en la seva
plenitud, i que es poden fer servir a la cuina, a part que la majoria també són
medicinals i aromàtiques, com el romaní, el blet, la jonça, el fonoll, el
plantatge, la malva, el crespinell i la xicoira, que donen un gust molt bo als aliments.
De cadascuna en va explicar els usos a la cuina, sovint desconeguts per molta
gent. Després hi va haver una degustació de diferents plats preparats amb
plantes silvestres com a ingredients principals i l’elaboració de l’oli de cop
amb la planta anomenada hipèric, pericó o herba de Sant Joan.
Des
del Sarment felicitem els
organitzadors d’aquestes activitats i tant de bo que amb aquesta crònica
contribuïm també a la divulgació del Geoparc, que encara desconeixen molts
balsarenyencs, i que en un futur es continuï mantenint molt actiu.
Sarment
Fotos: Ana Pérez
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.