dilluns, 11 de febrer del 2019

Recordant mossèn Felip




En ocasió de la mort de Mn. Felip Pujols el passat mes de desembre, en Jordi Medina ens passa unes fotografies dels primers anys de l’A. E. Guillem de Balsareny en què hi surt mossèn Felip, i també alguna del 2005, en ocasió del 50è aniversari de l’Agrupament. Hi acompanyem un text extret del llibre  Balsareny. Història en imatges 1897-1975’ (2002), que recorda els inicis de l’Agrupament.

Agrupament Escolta Guillem de Balsareny. El moviment escolta a Balsareny fou fundat per mossèn Felip Pujols el 1955, sota l'empara oficial del Centre Excursionista d'Acció Catòlica, però amb el nom d'agrupament Roger de Flor, en memòria de la primera etapa, la d'abans de la guerra, dels Minyons de Muntanya de Palestra (1931-1934). Poc temps després, el vicari ja era denunciat per activitats polítiques (era un temps en que la Falange Española apallissava escoltes i en cremava els campaments; també els nostres van rebre amenaces). El mateix 1955 ja es va fer un campament a la font de Serarols (Sallent), amb dues patrulles de Minyons i una sisena de Llobatons. L'any següent, al campament de Gréixer, Minyons i Llobatons estrenaven uniforme, amb fulard blanc i groc, colors de la bandera pontifícia. El 1957, l'agrupament aplegava una trentena de nois; es va fer una esquiada als Rasos de Peguera, un campament d'estiu al Cobert de Puigcercós, i un altre, per als Llobatons, a l'Angle. Després d'una crisi l'any 1958, en què es dissolgué la Secció i només tres membres van fer una travessa pels Pirineus, el 1959 es reprenien les activitats; aquest any és recordat per la forta tempesta que va descarregar sobre el campament de Serarols. Quan, el mateix 1959, mossèn Felip se'n va de Balsareny, l'agrupament s'organitza entorn del Clan (Jordi Planes, Joan Ribera, Esteve Díaz, Joan i Josep Soler, Joan Busquets, Josep Sensada, Esteve Carreté...). Hom en recorda una pujada de cap d'any al Puigllançada, amb una nit glacial al refugi de Rebost. [...]

Fotos: Arxiu Agrupament Escolta Guillem de Balsareny. Gentilesa de Jordi Medina

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.