dijous, 3 de gener del 2019

Mig segle de Concert de Sant Esteve



La Coral Sant Esteve de Balsareny i la Polifònica de Puig-reig han celebrat de forma oficial els cinquanta anys del Concert de Sant Esteve, que s’han celebrat ininterrompudament cada any, primer a la Colònia Soldevila i des de fa divuit anys a la sala Sindicat de Balsareny.

Diem “de forma oficial” perquè ja l’any passat, en la crònica del concert de 2017, vàrem explicar que aquesta bonica tradició ja complia cinquanta anys; i l’any 2016 havíem parlat dels 49 anys. No té més importància que la constatació d’una dada històrica; de fet, en el curs de l’acte d’enguany, la senyora Maria Rosa Riera va recordar que a començaments de 1968 l’aleshores Coral Joventut Sardanista de Puig-reig havia de cantar a la Colònia, i el Govern Civil franquista els va denegar el permís, de manera que van cantar a l’església parroquial de Balsareny; i va afegir: “després, el desembre d’aquell mateix any, ja vàrem cantar a la Colònia en el concert de Sant Esteve”. També l'opuscle commemoriatiu dels cinquanta anys de la Coral Sant Esteve (2013) esmenta la data de 1968 com la del primer concert nadalenc conjunt. Així doncs, l'edició d’enguany hauria estat la cinquanta-unena. No hi fa res: totes les efemèrides són bones de festejar.

Per tant, la celebració de les Noces d’Or del concert ha tingut lloc el 2018, i és un motiu d’alegria i d’orgull per a totes dues corals, que no hi han mancat mai al llarg d’aquest mig segle. També cal fer esment que durant uns anys hi va participar també la Coral Sant Genís de Navàs, i que en moltes ocasions la Coral Sant Esteve hi ha actuat acompanyada de la Coral Infantil Romaní, després Coral Juvenil Romaní; avui, alguns components d’aquell cor juvenil ja formen part de la Coral Sant Esteve, a la qual aporten joventut, il·lusió i dinamisme; igual com el seu director, Marc Comabella, i el quartet musical jove que els acompanya.

En l’acte, presentat per Núria Casaldàliga, s’ha homenatjat, com és natural, la persona de mossèn Joan Bajona, fundador de la Coral Sant Esteve i impulsor d’aquests concerts nadalencs, així com de tantes altres accions culturals, socials, artístiques i cíviques. Mossèn Joan va obrir l’acte explicant els orígens d’aquests concerts, i el president de la Coral, Josep Creus, va subratllar la importància d’una continuïtat en el temps tan destacable; més endavant, l’alcalde de Balsareny, Isidre Viu, va lliurar a mossèn Joan una placa commemorativa i li va expressar l’agraïment del poble per la bona feina feta i el desig que pugui continuar fent-ne. També es va evocar la persona d’en Ramon Noguera, històric fundador i director de la Polifònica de Puig-reig, i que no va faltar mai a aquests concerts fins a la seva mort, el febrer de 2016. La seva vídua, Maria Rosa Riera, va recollir una placa commemorativa i va dir també unes paraules molt emotives. En el torn de parlament va intervenir també la delegada del Bages-Berguedà de la Federació Catalana d’Entitats Corals, Carme Quintana; i els regidors Josep Fornell, Noèlia Ramírez i Meritxell Ruiz van lliurar rams de flors als músics i als directors de les dues corals.

Entrant en la crònica del concert en si mateix, la Coral Sant Esteve va interpretar El desembre congelat, cançó popular catalana que forma part de la Suite Nadalenca d’Albert Guinovart; Villancico Yaucano, d’Amaury Veray, cançó nadalenca de Puerto Rico; un medley de Feliz Navidad, harmonitzada per José Feliciano, i Ding, dang, dong; i Aquelles nits de Nadal, de Jofre Bardají. Van cantar acompanyats pels músics Sergi Renom (violí primer), Melina Illa (violí segon), Andreu Acarreño (viola), Lluc Rovira (violoncel) i Marc Comabella (piano), dirigits tots per Marc Comabella.

Tot seguit, la Polifònica de Puig-reig va interpretar Christmas Lullaby, de John Rutter; African Noel, cançó popular africana; White Christmas, d’Irving Berlin, i la tradicional Fum, fum, fum. Els acompanyaven els músics Júlia Conangla (violí), Carla Conangla (violoncel) i Josep M. Conangla (piano), sota la direcció d’Emmanuel Niubò.

Finalment, les dues corals conjuntament van cantar Santa Nit, de Franz Grüber, dirigida per mossèn Joan Bajona; l’Al·leluia del Messies de Händel, dirigit per Emmanuel Niubò; la Cantata 147 de Johann Sebastian Bach, dirigida per Marc Comabella; i el Glòria a Déu d’El Pessebre de Pau Casals, dirigit per Emmanuel Niubò. El públic, que va omplir a vessar
 la sala Sindicat, va premiar amb calorosos aplaudiments totes les interpretacions, que van ser de gran qualitat.

R. Carreté
Fotos: Lluís Garcia Lluís






































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.