dimarts, 8 de gener del 2019

Maneres d’escoltar la música: els temps han canviat

EMMB

 

Sembla que faci mil anys d’aquells temps on estalviaves diners amb tota la il·lusió del món per poder comprar l’últim CD d’U2, Bruce Springsteen, Metallica... Aquesta sensació d’antiguitat s’esdevé a raó de la gran magnitud de canvis que ha sofert l’anomenada indústria musical. No tan sols pel que fa a grups o bé a nous estils musicals, sinó en la forma en què avui obtenim la música, la reproduïm i sobretot l’escoltem.

Fa uns anys comprar un vinil o un CD era tot un ritual. Anar a la botiga, mirar prestatges, buscar el teu estil musical i amb tota la calma del món mirar portades, escollir, comparar preus, sospesant la informació... Meditant la decisió final com si t’hi anés la vida.

Un cop feta l’adquisició, ràpid a casa i directes al nostre sagrat reproductor/equip de música per escoltar amb calma totes les cançons, per ordre de dalt a baix, fins a arribar a un primer veredicte; venen al cap frases del tipus  ”s’ha d’escoltar més vegades”, “a la primera costa d’entrar”, “és brutal”... I això semblava que pels segles dels segles havia de ser així... fins l’arribada d’internet, que sens dubte va transformar per sempre més la indústria musical.

Avui, bona part de la música s’escolta per mitjà del mòbil o l'ordinador en format mp3 o succedanis. Una compressió d'àudio dissenyada per un grup d'experts encarregat de la codificació de l'àudio i vídeo i anomenada MPEG (Moving Picture Experts Group). Ells tenien la tasca de crear un nou format d'àudio amb una qualitat acceptable.

Després de la seva feina, segurament, un mp3 a 128 kbit/segon satisfà una gran majoria, però és evident que hi ha una diferència òbvia a l’orella en l’escolta d’un arxiu mp3 comprimit en relació a un vinil o CD que estigui degudament gravat de forma analògica.

Encara ara molts usuaris són fidels a una notable exigència auditiva  i cerquen productes sense compressió i amb la màxima qualitat possible. Al final, això de la qualitat sonora és subjectiu i depèn molt de l'orella i sensacions de cadascú, dels auriculars o altaveus, del reproductor i del lloc i el moment de l'escolta.  El que és ben cert és que mai res no serà igual que abans. Millor o pitjor? Ho deixem a la teva elecció.

EMMB
Escola Municipal de Música de Balsareny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.