Jordi Capdevila Alsina, al servei carni de Balsareny
Carns Capdevila és l’establiment, situat al carrer Jacint
Verdaguer número 9 de Balsareny, que regeixen des de fa disset anys el Jordi
Capdevila i la Núria, la seva dona, carnissers. Ambdós tenen dos fills, el Gerard, que va ser Hereu de Balsareny, i la Judit.
En Jordi va néixer el 20 d’agost de 1970 i en acabar els
estudis d’EGB, a Balsareny, va prendre la decisió de dedicar-se a les feines
pròpies del camp. Prové d’una família de pagesos que viu a la casa de l’Alou,
situada entre Balsareny i Sallent. Actualment regeix l’establiment familiar. Per
la seva feina, ha de seguir diferents cursos per adaptar-se a les normatives
que el càrrec li exigeix. Pel que fa al temps lliure, comenta que
«en no disposar de molt temps lliure, no puc dedicar-me a viatjar ni gairebé
llegir».
—En primer lloc, com va néixer el projecte de Carns
Capdevila?
—M’agrada la pregunta. Jo, als 20 anys, vaig entrar a
treballar a l’Escorxador de Balsareny. Aquell contacte amb els diferents
carnissers va ésser el punt de sortida que em va fer pensar que podria obrir un
establiment on comercialitzar xais i vedells procedents de la nostra pròpia
granja. Va ser, però, en casar-me amb la Núria que ambdós ho vam veure molt més
clar. I la veritat és que actualment, gràcies a la gent que confia en
nosaltres, tenim moltes ganes de continuar.
—Sabem que sempre t’han agradat els animals. Com ens pots
explicar aquesta afició?
—Doncs vaig pujar de petit com a pagès, i de més gran em
va continuar il·lusionant molt tot allò que envolta el món animal. D’aquí
l’entusiasme per poder dedicar-m’hi. El contacte directe amb una granja et fa
estimar a totes les espècies d’animals que s’hi mouen.
—En referència al vostre producte, quins són els passos a
seguir fins arribar a la venda?
—Com que tenim la granja tan a prop del poble, podem
gaudir d’un circuit tancat de venda de proximitat. És a dir, plantem el gra,
ens fem el pinso, engreixem l’animal per matar-lo a l’escorxador i desfer-lo a
la botiga per acabar al taulell. Per tant, és gairebé un producte quilòmetre
zero. Intentem elaborar tot allò que ens és possible, tot i que les necessitats
de la gent cada dia canvien i ens cal posar-nos al dia. La nostra línia és
elaborar poc, sovint i de la manera més natural possible.
—Ja fa anys que Balsareny no té escorxador. On feu,
doncs, la matança?
—Actualment fem el sacrifici dels animals a Berga, ja que
això em permet estar a la cadena de matança i garantir que els animals arribin
a la botiga en les millors condicions.
—Creus que a Balsareny s’hauria de reobrir l’antic
escorxador?
—Per anar bé a nosaltres, sí! Però reconec que mantenir
un escorxador avui en dia no és fàcil. Cada dia es demanen millores i és un no
acabar mai, a part del manteniment que també comporta.
—A més a més dels productes carnis, es pot trobar quelcom
més en el vostre establiment?
—Com que no estem situats al centre del poble, també
oferim, en atenció als nostres clients, un raconet amb alguns productes bàsics
del dia a dia.
Josep
Gudayol i Puig
Foto:
Capdevila
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.