dimarts, 9 de febrer del 2016

Vuit de Març

COLUMNA VIOLETA


Hem titulat l’article tal com es titula un poema d’una de les escriptores contemporànies més entranyable, Maria Mercè Marçal.

El mes vinent es celebra a tot el mon el vuit de març, “dia de la dona”. Fa uns anys es deia “dia de la dona treballadora”, en la actualitat, totes acceptem que totes les dones treballem, dins o fora de la llar.

És una data on es commemora l’incendi i mort de 142 treballadores en una fàbrica tèxtil de Nova York, l’any 1857, on estaven fent vaga per millorar les seves condicions de treball.

A Catalunya, molt a prop, a Igualada, va haver el 1881 una vaga de 3500 dones, en el sector tèxtil, per les mateixes raons: reducció de la jornada laboral, limitació de l’edat de treball dels infants, prohibició dels torns de nit per a les dones, compensacions d’accidents de treball, etc.

Han passat els anys, i moltes de les reivindicacions encara són sobre la taula, i les dones pateixen condicions de desigualtat laboral i econòmica en molts àmbits socials, i a totes les edats i condicions (joves, treballadores, viudes, jubilades, etc.).

Des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Balsareny, aquest any es commemorarà el vuit de març amb una sèrie d’activitats on us convidem a participar, perquè ara com abans hem de mantenir-nos en la lluita, per continuar treballant i reivindicant tot el que encara hem d’aconseguir, treballar per eradicar la violència de gènere, i ampliar i potenciar les xarxes de dones, perquè no volem ser silenciades ni invisibilitzades. Perquè volem treballar en tots els àmbits de la societat, no només en el laboral o domèstic, a la fàbrica o com a cuidadores, volem participar en la vida política i sindical, volem ser transformadores i creadores d’espais, volem ocupar el lloc que ens pertoca a la societat.

Acabem amb els quatre últims versos del poema:

“Vindicarem la nit
i la paraula DONA.
Llavors creixerà l’arbre
de l’alliberament.”  

Que tinguem totes un bon vuit de març!

GRUP DE DONES DE ‘GENT DE BALSARENY’


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.