dimecres, 16 de desembre del 2015

Festes de Nadal: gran temptació per al malalt alcohòlic


El Nadal suposa «un moment molt delicat per aquelles persones que acaben de deixar l'alcohol», afirma Josep Rovira, vocal de la Federació Catalana de Drogodependències i Cap de l'àrea de drogues de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD).

En aquesta entrevista a Josep Rovira s'intenta desgranar com afecta la presència de l'alcohol en aquestes dates a les persones propenses a l'addicció i com es podria millorar aquest vincle mitjançant una reestructuració del consens social entorn les begudes alcohòliques a les celebracions.

—Per què es pot dir que el Nadal és una època de recaigudes?

—Per Nadal, amb les festes i sopars amb familiars i amics, amb llargues sobretaules i sortides de nit, el consum d'alcohol és molt present com a part de la celebració, fet que fa que les festes suposin un moment molt delicat per aquelles persones que acaben de deixar l'alcohol. Els estímuls i pressió que es poden generar al voltant de la persona que ha abandonat el consum a resulta d'una addicció configuren un perill de recaiguda. La persona addicta ha d’identificar de manera molt clara les situacions de risc a les què s’exposa. L’alcohol pot ser present durant moltes hores, ja sigui acompanyant el dinar o sopar, en el moment de brindar, a la sobretaula, a la sortida amb els amics a la nit... És important, en cas de participar d’aquestes celebracions, comunicar la teva voluntat i necessitat de no beure. Sempre que al teu voltant es conegui la motivació que justifica la necessitat de no exposar-se a l’alcohol, és reduirà la pressió de l’oferiment.

També és una època de creació de nous addictes?

—L'addicció és el resultat d’un consum abusiu de llarg termini. En èpoques de celebracions on el consum d'alcohol pot ser més intensiu, el que es pot donar és un increment del consum de risc. Riscos referits a situacions d’embriaguesa per excés de consum o pel fet d’agafar vehicles sota els efectes de l’alcohol.

Es fan campanyes de prevenció sobre aquesta problemàtica?

—Es realitzen campanyes, però el més important i que tal vegada n’estem mancats, és un treball educatiu sobre el consum d’alcohol i els seus riscos. Existeix una tolerància molt important referida a l’excés de consum i un context social procliu al consum. És un treball que s’ha de realitzar a les mateixes famílies i a l’escola. Posteriorment, reduir els incentius socials de consum serà també important.

Què es podria fer per reduir el risc en aquestes dates?
—Seria bo recomanar beure a poc a poc. Ser prudents en les quantitats i alternar-ho amb begudes no alcohòliques perquè es faciliti l'eliminació de l'alcohol que va passant per la sang. Beure, en cas de fer-ho amb l’estómac ple, acompanyant el menjar, i no barrejar diferents begudes moderarà el nivell d’alcoholèmia en sang. Evidentment si algú ha de desplaçar-se amb cotxe o moto, abstenir-se de beure.

Es diu que beure alcohol és part de l'acte social. Com es pot combatre aquesta idea?

—L’alcohol no hauria de figurar com a ingredient indispensable per a cap celebració o festa. Caldria reduir accessibilitat ja en punts de venda o cost segons volum d’alcohol present per afavorir begudes de menys graduació. El consum en excés hauria de ser socialment desaprovat, ja que en observar-lo lluny d’una norma de moderació aquestes conductes es reduirien. A la llarga, la salut, les celebracions i la festa en sortirien beneficiats.

[Entrevista publicada a www.social.cat el 25-XII-2014]

G.A.D.A.


L’associació G.A.D.A., Grup d'Ajuda per Deixar l'Alcohol, té la seva seu al Casal d'Entitats de Balsareny, plaça Ricard Viñas, 3 (antic col·legi de les Monges). Telèfon 650 87 22 39.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.