dilluns, 15 de desembre del 2014

Un llibre excel·lent





















Un llibre excel·lent de Xavier Sitjes
Els castells i torres medievals del Bages

L’historiador Xavier Sitjes i Molins (Sallent, 1921) ha afegit un títol més a la seva llarga llista de publicacions sobre la nostra història. Els castells i torres medievals del Bages (Centre d’Estudis del Bages, 2014) va guanyar el premi Antoni Esteve 2013 d’estudis sobre la Catalunya central, i ara surt a la llum.

L’obra fa una síntesi molt ben documentada dels castells i fortificacions medievals del Bages, amb nombroses referències històriques i arqueològiques, descripcions arquitectòniques i tipològiques, fotografies antigues i planimetries.

Per la part que ens interessa, un dels apartats fa esment del castell de Balsareny, on bàsicament posa al dia el magnífic estudi que en va fer en un opuscle publicat el 1986.


Altres obres de l’autor són: Sant Benet de Bages, estudi arqueològic (1973); Les esglésies preromàniques de Bages, Berguedà i Cardener (1977); El castell de Balsareny (1986); Esglésies romàniques de Bages, Berguedà i Cardener (1986); Els ponts medievals del Bages (1988); El claustre romànic de la Seu (2000); Els claustres gòtics manresans (2003) o Arquitectura civil medieval del Bages (2010), entre molts altres estudis i monografies.

Cal felicitar l’il·lustre historiador per aquesta obra i pel conjunt de tot el que ha aportat al coneixement del nostre passat; i desitjar-li que per molts anys pugui continuar actiu fent recerques sobre art i història d’aquesta terra.

Xavier Sitjes i Molins


R. Carreté   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.