dilluns, 5 de març del 2012

XXVI Caminada Popular de Balsareny













11 de març de 2012

Començarem a caminar sortint de la plaça del doctor Roc Garcia, popularment coneguda com a «plaça de l’església» perquè la presideix l’església de Santa Maria de Balsareny, documentada el 1009, però engrandida i molt modificada als segles XVII i XIX. La plaça porta el nom de Roc Garcia, rector de Balsareny entre 1779 i 1807, que va fer construir el pont del Riu (1797).


Fortí del Serrat del Maurici. Foto R. Bessa





















Pujarem al Serrat del Maurici, un turó des d’on l’any 1838 el general carlí Comte d’Espagnac va bombardejar Balsareny, sense aconseguir ocupar el poble. Poc després, per controlar el camí ral i evitar nous atacs, s’hi va construir un fortí, actualment en ruïnes, que es coneix impròpiament com a «fortí carlí» i, popularment i de forma encara menys correcta, com a «castell dels moros».

Cal Marianó. Foto: R. Bessa

Arribarem a Cal Marianó, ruïnes d’una caseta construïda al segle XVIII com a masoveria dependent del mas Candàliga, del segle XII.

Entrarem després al terme municipal de Navàs, concretament a l’agregat del Mujal, que va donar origen al poble modern de Navàs. Passarem pel mas l’Oliva, documentat el 1312, en una zona on s’han trobat restes de poblament ibèric.

Santa Creu del Mujal. Obaga fitxes romànic














Tot seguit arribarem al nucli del Mujal. El Mujal apareix documentat l’any 933 com a castell, i que l’any 1370 va passar a dependre del castell de Balsareny quan Ramon de Peguera el va comprar al rei Pere III. El terme del castell comprenia diversos masos i l’església de Santa Creu del Mujal, documentada el 1239 i restaurada després de la guerra civil, que llueix una interessant portalada romànica amb dos arcs en degradació. 

El Collet del Nado. Foto Sarment
















Tornarem després al terme de Balsareny per trobar la casa del Collet del Nado, construïda poc abans del 1730 per un frare caputxí de Puig-reig que es deia fra Bernardo, d’una reducció del nom del qual derivaria el de la casa.

I així arribarem de nou al punt d’on hem sortit. Gràcies per haver-nos acompanyat en aquesta caminada que ha superat ja el quart de segle. Esperem que us ho hagueu passat bé i hagueu gaudit del paisatge i de la natura, que és l’objectiu que ens mou a organitzar-la. I torneu l’any que ve, si Déu vol!

La Junta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.