dimarts, 22 de novembre del 2011

Eleccions generals a Balsareny

Eleccions generals 20 de novembre de 2011



Isidre Prat

El passat diumenge, dia 20 de novembre, es varen celebrar les eleccions generals per escollir els representants al Congrés de Diputats i al Senat de Madrid. Aquests comicis es van convocar per a aquesta tardor anticipadament, a conseqüència de la greu situació econòmica del país, ja que la legislatura hauria acabat el mes de març vinent. Sigui com sigui, i tal com s’esperava, ha quedat clar que el guanyador absolut ha estat el Partit Popular, que tornarà a governar l’estat espanyol després de vuit anys de mandat socialista. Per tant, properament, serà investit com a nou president del govern espanyol, en Mariano Rajoy, que ocuparà aquest càrrec en substitució de José Luís Rodríguez Zapatero,  després de tres vegades de ser-ne candidat (a la tercera va la vençuda!).

Els resultats a Catalunya, més propers a nosaltres, han donat que tanmateix aquí el guanyador no és el PP sinó Convergència i Unió, per primera vegada a la història d’uns comicis generals, amb 16 escons; seguit dels socialistes, partit que fins ara sempre havia vençut a Catalunya en unes generals, amb 14 escons (i una gran baixada, ja que en tenien 25 des de 2008),. A continuació es situa el PP, amb 11 escons (3 més dels que tenia). I, al darrere, I.C-Verds-EUiA, i ERC-Rcat-Si, amb 3 cada coalició, però la primera amb més vots totals (Iniciativa puja, mentre que Esquerra es manté amb els mateixos representants que al 2008). En total sumen els nostres 47 escons.

Coneixeu els resultats concrets de Balsareny?

Doncs, al nostre poble, a petita escala se segueix bé la mateixa tònica que a tot Catalunya, atès que queden els mateixos partits situats als tres primers llocs, de manera que, per segona vegada, a Balsareny guanya CiU. La primera va ser el 2000, quan també va guanyar el PP per majoria absoluta a nivell d’estat (en aquella ocasió de la mà de José María Aznar). Ara CiU obté un total de 577 vots (en guanya 95 respecte a 2008). En segon lloc, els socialistes n’obtenen 509 (en perden 442, una gran baixada, ben comparable a la de nivell general). I en tercer lloc també hi trobem el PP, amb 232 vots (seguint també la tendència general, donat que en puja 62).

Les posicions quarta i cinquena, en canvi, varien respecte al còmput de Catalunya, ja que a Balsareny es situa clarament en quart lloc ERC, amb 165 vots, i perd 10 vots respecte a 2008; en aquella ocasió havia quedat tercera, una mica per davant del PP, fet que ara s’ha invertit i per força diferència. Per últim queda ben distanciada, en cinquè lloc, IC-V-EUiA, amb 82 vots, la meitat que ERC (i 5 vots menys que en la convocatòria anterior). Per altra banda, la participació ha baixat 7 punts respecte a la darrera vegada, ja que ha passat del 71% al 64,1%; de fet, ha anat baixant molt, ja que el 2004 va ser del 78,2%. La comparació entre el 2008 i el 2011, sobre els principals partits, la reflectim a la següent gràfica:


I ara, en la següent graella podem veure amb més detall, i per seccions i taules, els resultats amb els corresponents percentatges, i tenint també en compte, com fem sempre, els partits petits, que fins ara no han tingut representació parlamentària, i que en conjunt a Balsareny han obtingut un total de 73 vots, els quals tampoc no podem menysprear (el 2008 només varen ser 23).






















Els percentatges dels 5 partits principals (amb representació parlamentària) i les seves fluctuacions en cada taula es poden veure també a la següent gràfica:

Com podem veure, CiU té el percentatge de vots més alt a les taules 1-A, 1-C, 2-B i 3 (en aquesta darrera amb la meitat dels vots, un 50%); en canvi a 1-B i 2-A el percentatge més alt és per als socialistes. El PP queda en tercera posició a totes les taules menys a la 1-C, on hi queda ERC, que és quarta a les altres taules. Per últim, Iniciativa queda en darrer lloc a totes.

Al Bages només en un municipi es mantenen com a guanyadors els socialistes, al Pont de Vilomara, mentre que fa 4 anys eren 21 els pobles on s’imposaven, entre ells Balsareny. En 34 dels 35 municipis l’hegemonia ara és de CiU. Per altra banda, al Berguedà també s’imposa CiU a tot arreu menys en un municipi també, precisament el més petit de Catalunya en habitants, Sant Jaume de Frontanyà, on guanya el PSC.

A part d’aquestes dades corresponents al Congrés dels Diputats, cal esmentar també els noms dels candidats més votats a Balsareny per al Senat, que, de fet, es corresponen també amb el mateix ordre en què s’han posicionat els seus respectius partits. Són els següents:

Montserrat Candini i Puig
C i U
543 vots
Jordi Torra i Vendrell
C i U
535 vots
Josep Vives i Portell
C i U
530 vots
Mònica Almiñana Riqué
PSC i IC-V- EUA
480 vots
Jordi Guillot Miravet
PSC i IC-V- EUA
461 vots
Carles Martí Jufresa
PSC i IC-V- EUA
457 vots
Manuel Reyes López
P.P.
181 vots
Domingo Beltran Arnaldos
P.P.
176 vots
Emma Salarich Matavacas
P.P.
176 vots
Moisès Broggi i Vallès
ERC-RI.cat
136 vots
Mireia Ingla i Mas
ERC-RI.cat
127 vots
Lluïsa Llop i Fernàndez
ERC-RI.cat
121 vots

 Isidre Prat, novembre 2011 



Foto J. Sarri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.