diumenge, 4 de febrer del 2018

Els Traginers desafien amb èxit la pluja




El diumenge dia 4 ha començat fred i plujós. El mal temps ha deslluït una mica la Torrada del Traginer, el Mercat i la Botiga del Traginer, que tanmateix han ofert els seus serveis, igual com el Rebost, les Rodes, la Botiga de Ceràmica i la Taverna. L’assistència de públic ha minvat, com és natural, però Déu n’hi do, dels decidits que han sortit a celebrar la festa. Força gent, doncs, al final; i que ha pogut gaudir d’una cavalcada molt bonica.  

Ben d’hora, la Comitiva d’Honor, amb la Cobla Ciutat de Manresa, ha anat a buscar la núvia, Laura Bonet i Simon, amb la seva mare, Esperança Simon, i el seu pare, Agustí Bonet. A la Casa de la Vila els esperava el nuvi, Adalbert Arnau i Costa, amb els seus pares, Josep Arnau i Aurèlia Costa, i allà s’han celebrat les núpcies.

Després, la comitiva, amb les cordonistes Montserrat Santasusana i Sílvia Divins, han anat a buscar el banderer, Jordi Santasusana i Vila. I després d’un repic de campanes, ha començat la gran Cavalcada dels Traginers, amb una nodrida representació de les Pubilles i els Hereus de Catalunya, precedits pels Trabucaires i Morterets de Rajadell. Ho amenitzava la banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès, la Cobla Ciutat de Manresa i els Timbalers i Grallers de la colla Els K+Sonen de Balsareny. Presidia la desfilada el carruatge del Traginer d’Honor 2017-18, Rossend Santasusana, seguit del carruatge dels antics Traginers d’Honor, Josep RodergasFrancesc Maya i Martí Ribalta.

Venia a continuació la gran desfilada de Traginers amb mules i matxos carregant albardes, sàrries, bastos i altres estris per portar tota mena de materials. Tot seguit, una vintena de carros de transport i tartanes plenes que quitxalla. Després desfilava una representació d’Autrefois Le Couserans, de Sent Gironç a l’Arièja, amb el grup folklòric la Bethmalaise i la banda dels Diables Rouges, acompanyant unes espectaculars carretes de bous transportant palla i herba i un esclop gegant, símbol de la seva festa; i dos grans bous de més d'una tona cadascun, que arrossegaven un tronc de vuit metres i mig que pesava també més de mil quilos. Un seguici d’espontanis i de genets tancaven la comitiva.

La cavalcada ha estat àmpliament comentada al seu pas per la plaça Onze de Setembre; i els animals han estat beneïts per mossèn Antoni Bonet davant l’església parroquial de Santa Maria. En acabat, s’ha lliurat l’estendard al banderer de l’any que ve, Jesús Acevedo.

La pluja ha impedit que sortissin els gegants i gegantons de les dues colles castelleres de Balsareny, així com la comparsa Birakari, de gegants vinguts expressament de Sestao. I ha fet que se suspengués la tradicional Cursa de cavalls, ponis, mules i ases. La Festa es clou amb un concert del Cor BalM a la Taverna del Traginer. Felicitem els organitzadors i agraïm la seva presència a tots els que ens han visitat desafiant la pluja. Fins l'any que ve!

Sarment
Fotos: Sarment / A. Selgas






























  



























































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.