dilluns, 18 de desembre del 2017

Llibertat i democràcia (3)


El dissabte dia 2 de desembre, alguns balsarenyencs van assistir al Concert de la Llibertat que es va celebrar a Barcelona. La matinada d’aquell mateix dia es va produir un intent de cremar una bandera espanyola en un balcó i un petit incendi a la porta del bloc de pisos. El fet va ser molt comentat a les xarxes socials i va passar als mitjans de comunicació i televisions generalistes de tot l’Estat; fins i tot el president Rajoy va fer una trucada a la família en qüestió. A la tarda, davant d’aquella casa hi va haver una manifestació ultra, una trentena de persones, que després es van traslladar a la plaça de la Mel, on van escridassar la casa de l’alcalde —que no hi era—, van cremar una estelada i van tirar ous a la façana. No cal dir que rebutgem i deplorem tota acció violenta, sigui qui en sigui l’autor, i demanem respecte per a totes les persones, tinguin les idees que tinguin.

El dilluns dia 4, el Tribunal Suprem va deixar en llibertat sota fiança sis dels consellers empresonats, però va mantenir la presó preventiva per a Oriol Junqueras i Joaquim Forn, així com per a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. També a Brussel·les, el president Puigdemont i els cinc consellers exiliats van declarar davant el jutge belga que n’estudia la petició d’extradició: el veredicte va quedar ajornat fins al dia 14. El mateix dilluns 4, al vespre, a Balsareny hi va haver una concentració davant la Casa de la Vila en suport als presos polítics.

El dimarts dia 5, el Tribunal Suprem retirava les ordres internacionals de detenció contra Puigdemont i els altres consellers exiliats, però les matenia dintre l’Estat espanyol, de manera que tots cinc queden lliures a Europa però no poden tornar al país sota risc de detenció. A Balsareny, per les xarxes socials, s’anunciava per al dia 8 una manifestació ultra, organitzada per grups de fora del poble, que després es va desconvocar; també s’anunciava una concentració antifeixista, organitzada per la Unió Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) del Bages.

El dia 7, una representació de balsarenyencs participava en la manifestació a Brussel·les: oficialment, 45.000 persones s’hi van manifestar de forma pacífica i sense cap incident. A Balsareny, els arbres i fanals van ser adornats amb llaços grocs demanant la llibertat dels presos.  El dia 8 es va fer la concentració de la UCFR, que va aplegar unes 200 persones, entre gent de Balsareny i de fora; els concentrats mostraven pancartes amb el lema “Volem conviure en pau”, i es va llegir un manifest, que reproduïm a part.

El dia 12, dimarts, a la sala petita del Sindicat, hi va haver un acte electoral d’ERC, amb l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i la diputada i candidata bagenca Adriana Delgado.  


Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.