dilluns, 17 de febrer del 2014

Els Traginers canvien de circuit

EDITORIAL
















Torna la Festa dels Traginers, enguany amb novetats.

El programa, un any més, és un document excel·lent, de col·lecció. S’obre amb la presentació del Banderer, Joan Vilà i Marsinyach, de can Passols, i els Cordonistes, els seus fills Joan i Pepitu Vilà Vilamosa. Segueix amb un esment al Traginer d’Honor, que des de l’any passat és Francesc Maya i Comas. Es commemoren els 45 anys de l’anomenat estand d’informació —de fet, des que, el 1970, la festa fos declarada «de interés turístico nacional» i es constituís una àmplia comissió ciutadana presidida per l’aleshores alcalde, Josep Casaldàliga i Pla.

Segueix la informació del programa de la festa, que haurà començat el dijous 20 de febrer amb la visita dels Traginers a l’escola. Divendres, el Correfoc infantil i un concert jove. Dissabte, el Joc de les Anelles i la desfilada dels Traginers petits; inauguració del Rebost, la Taverna, la Botiga de ceràmica i l’exposició antològica de fotografies; el concert Traginers Música Exprés, de l’escola de música de Balsareny; el sorteig de pa i pernil; el Correfoc dels Traginers, la Ruta del Traginer i el ball de nit. Diumenge, després que els Trabucaires hauran donat el bon dia als veïns, la Torrada, l’elaboració artesana del porc, la ferrada i esquilada d’un matxo donaran pas  a la gran Cavalcada dels Traginers, precedida de la Comitiva d’honor, amb banda de música, acordió i cobla; del seu pas pel poble en destaquem la benedicció a la plaça de l’Església, el comentari de la Cavalcada i el lliurament de l’estendard al Banderer de l’any que ve, Alfred Selgas i Santamaria.

A la tarda, la novetat és que la tradicional Cursa d’ases, ponis, mules i cavalls es trasllada a un nou circuit, al camí de pujada al Serrat del Maurici. És lògic que el programa no esmenti el motiu d’aquest canvi sorprenent (feia més de 50 anys que les curses es feien al camí del castell), però tampoc fins al moment de fer-se públic no hi ha hagut cap mena d’explicació oficial, tan sols rumors. En aquest número del Sarment us oferim els punts de vista de la Comissió i de la propietat del castell, per ajudar a comprendre les raons que han motivat aquest canvi.

El programa continua amb informacions referides a la festa i al poble, jocs i un concurs per als menuts; el Petit Diccionari Traginer, un gran encert —per què anònim?— que surt des de fa anys i que tot just passa per la lletra D, i que estaria bé que es publiqués sencer en format llibre; i el cartell del XLIV concurs de fotografia, amb les fotos premiades l’any anterior. A la portada, el cartell, dibuix d’Albert Otero, que en aquest butlletí ens n’explica el procés creatiu. Desitgem a tothom una bona Festa dels Traginers.


CCB
Foto: Alfred Selgas (2011)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.