dimarts, 17 de setembre del 2013

Balsareny fa Via

EDITORIAL




Un centenar llarg de balsarenyencs han omplert dos autocars per traslladar-se a l’Hospitalet de l’Infant a cobrir el tram assignat de la Via Catalana per la Independència l’Onze de Setembre. Ha estat un èxit organitzatiu de Balsareny per la Independència, secció local de l’ANC, que portava mesos treballant-hi. 

A Catalunya ha estat un èxit rotund de l’ANC. Però sobretot ha estat un èxit del poble català, que ha mostrat al món la seva voluntat. Queda sens dubte un llarg camí a recórrer, molts obstacles a superar i molta feina a fer, i és clar que part d’aquesta feina correspon als polítics; però el paper clau de l’ANC, d’Òmnium Cultural i de la societat civil catalana és fer-hi pinya, estar-hi al darrere (o al davant), fer costat als polítics i a les institucions sobiranistes perquè no defalleixin. I tampoc nosaltres, la societat civil, no hem de defallir.

Fa un any, a Barcelona, tots els que hi érem, i enguany a la cadena humana també, vam viure un acte festiu, de reivindicació i afermament catalanista, sense incidents, expressió alegre de la voluntat d’un poble. Però no ha de ser foc d’encenalls: hem de ser conscients de les dificultats que ens esperen, que en vindran, i saber fer-hi front units i amb aquest mateix esperit de cooperació i tremp. Felicitats als organitzadors i a tots els que hi van anar a fer un tram d’història.


Tornant a Balsareny, el vespre abans, 10 de setembre, el grup local d’ERC amb gent de l’ANC va pujar novament al Serrat del Maurici a renovar l’estelada que tot l’any presideix el nostre poble. El temps no hi va ajudar gaire, però malgrat la pluja s’hi van aplegar unes cinquanta persones, que van baixar amb una marxa de torxes i van celebrar una botifarrada popular. El dia Onze hi va haver la tradicional sardinada popular de l’associació de Pescadors, i a les 17,14 hores les campanes de l’església parroquial i les de la del castell van repicar alegrement durant una bona estona adherint-se així a l’esperit de la Diada. 


Diumenge abans, el dia 9, els rapsodes dels Pastorets de Balsareny i la Coral Sant Esteve van fer una lectura de poemes de Climent Forner en presència de l’autor i van cantar Els Segadors. Divendres, dia 13, en el marc dels actes del cinquantenari de la Coral, el pianista Manel Camp i l’actor i cantant Joan Crosas van oferir una magnífica representació de ‘La llegenda del Comte Arnau’, amb textos de Sagarra, Verdaguer, Maragall i el cançoner popular. Dies abans havia tingut lloc la Setmana de la Joventut, amb actes tradicionals com la Garrinkana, el concert o la baixada d’andròmines... 

Balsareny es belluga, i les poques pàgines del nostre butlletí no donaran l’abast a parlar de tot, però deixem-ne constància. El país es mou, el poble es belluga en la mesura de les seves possibilitats, en un marc de crisi econòmica generalitzada i d’una moguda sobiranista que molts, però no tothom, percebem com l’única sortida possible. En tot cas, com diria en Llach, «cal anar endavant / sense perdre el pas, / cal regar la terra amb la suor del dur treball». I en un instant o altre potser tornaran a néixer flors. Mentrestant, no defallim, ni abaratim el somni.


CCB 
Fotos: Sarment, J. Orriols, A. Rovira

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.