dimecres, 29 de maig del 2013

ENDESA - Neteja de boscos


ENDESA destina 3,9 milions d’euros a la neteja i protecció dels boscos de la Catalunya Central per a prevenir incendis forestals

·           Es realitzen tales i esporgues selectives de les masses vegetals que creixen al voltant de la xarxa elèctrica i es fan revisions termogràfiques en helicòpter de totes les línies d’alta i mitja tensió del país.
·           A tot Catalunya, la inversió és de 27,5 milions d’euros.
·           Aquest important dispositiu respon a les directrius de sostenibilitat i protecció ambiental.
Catalunya central, 28 de maig de 2013. Endesa destina enguany a Catalunya 27,5 milions d’euros –3,9 a la Catalunya Central– en el Pla anual per a la prevenció d’incendis forestals, vertebrat, bàsicament, en dos eixos principals: la neteja i cura dels boscos i la realització de termografies, més enllà de les revisions exhaustives de totes les instal·lacions. Aquest Pla té una vigència triennal i ha comportat, en el període 2010-2012, una inversió de gairebé 100 milions d’euros.
Neteja de boscos

Del total de 98.000 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, un 55% són aèries i, per tant, estan subjectes d’alguna manera a zones boscoses o amb vegetació. L’especial orografia dels boscos, com a  element viu, que creix i canvia constantment, fa que la Companyia –conscient de les dimensions de la seva xarxa- destini una inversió singular per protegir els espais forestals catalans, seguint les seves directrius de sostenibilitat i protecció ambiental. Es focalitzen els espais boscosos amb més risc d’incendi i altres espais especialment sensibles per a la societat, que reclamen una protecció i una dedicació màxima.
 
 
D’aquesta manera, una de les tasques essencials és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos- que creix al voltant de les línies elèctriques, tot respectant l’espai estipulat per l’administració entre el bosc i els cables més pròxims. Aquests tipus de treballs es realitzen seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com bombers, agents forestals, Parcs Naturals de Catalunya o les administracions locals i autonòmica, totes ells especialment sensibles a les zones forestals.

Termografies

Dins els programes de manteniment de les línies elèctriques, i com a excel·lent mesura preventiva, la Companyia realitza revisions termogràfiques de la xarxa de mitja i alta tensió. Cada tres anys, Endesa revisa a Catalunya uns 4.227 quilòmetres de línies aèries d’alta tensió, 18.110 de mitja tensió i 31.301 de xarxa trenada de baixa tensió.

La termografia consisteix a sobrevolar les línies elèctriques amb un helicòpter dotat d’una càmera de raigs infrarojos, que enregistra el cable i detecta si hi ha o no algun punt calent (amb una temperatura superior a la del mateix cable, és a dir, amb risc de sobreescalfar-se), impossible de veure a simple vista, que poden indicar un mal funcionament del cablejat per un deteriorament prematur degut a l’acció d’efectes adversos, principalment meteorològics. En cas de detectar alguna anomalia, com que les coordenades del ‘punt calent’ queden registrades, automàticament s’activa el mecanisme per a arreglar-lo. Aquest manteniment predictiu i preventiu de les instal·lacions de la Companyia permet evitar possibles incidències i futures avaries.

Les revisions termogràfiques no només es fan amb helicòpter, sinó que també es complementen amb revisions oculars aèries a peu de línia. A més, durant tot aquest any, tant a peu com amb un vehicle tot terreny -equipat amb una càmera especial- ha recorregut les línies inspeccionant termogràficament els punts amb més risc, com les cruïlles amb autopistes, carreteres i ferrocarrils.

Millores de la xarxa

Un dels factors clau pel bon funcionament del sistema elèctric és la millora de la xarxa. Així, cada any la Companyia inverteix en noves tecnologies i en la renovació de les infraestructures existents amb la finalitat de poder evitar alteracions i incidents en la continuïtat del subministrament. Els elements més significatius on s’actua és a les línies de baixa tensió (on es substitueix els cables convencionals per cable trenat), el canvi de cables a la xarxa de mitja tensió, i el reforç de connectors, aïlladors, parallamps i proteccions diverses. A més, es realitzen revisions exhaustives de totes les instal·lacions.

Les tres accions –la neteja de boscos, les termografies i les millores a la xarxa- per revisar l’estat de milers de quilòmetres de línies elèctriques aèries de mitja tensió a les 41 comarques catalanes com a mesura preventiva per evitar possibles anomalies a la xarxa tenen l’objectiu final de millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament als més de 4,3 milions de clients que la Companyia té a Catalunya.

La novetat d’enguany: els multicòpters

 En aquesta campanya Endesa ha començat a utilitzar per primera vegada dos multicòpters –coneguts també amb el nom anglès de drones– per comprovar l’estat de la xarxa elèctrica. Aquests vehicles aeris no tripulats, que pesen entre dos i quatre quilos i que un cop desplegats fan 75 centímetres de llargada, estan equipats amb càmeres d’alta resolució estabilitzades giroscòpicament que permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, i sense haver d’interrompre el servei als clients. Es caracteritzen per ser molt estables en ple vol, la qual cosa permet fer gravacions d’alta qualitat.
 
 
D’aquesta manera s’agilitzen les inspeccions en detall dels elements del cablejat aeri, ja que no s’ha de programar un tall en el subministrament perquè els tècnics pugin als suports i examinin la infraestructura, cosa que millora la qualitat i la continuïtat del servei, alhora que aporta més seguretat.

D’altra banda, la companyia també ha començat a utilitzar aquests avions no tripulats per verificar l’amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs. A més, també estan pensats per a reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d’emergència i s’està estudiant si és possible incorporar-los una càmera termogràfica.

Els aparells –de quatre, sis o vuit aspes– es poden telecomandar a uns 3 quilòmetres o més de distància i són capaços d’enlairar-se i aterrar tot sols mitjançant la propulsió elèctrica, així com de mantenir la posició i l’alçada automàticament gràcies a un GPS i a un control baromètric d’altura. Com a mesura de seguretat incorporen un sistema que, en cas de pèrdua de senyal, retornen al punt de partida.

(Reproduïm la nota de premsa d’ENDESA que ens ha fet arribar l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal. Les il·lustracions no són de la companyia: són baixades d'internet i les suprimiríem a petició)

1 comentari:

  1. És un article molt interessant. Sobretot el tema dels multicòpters. El buscaré per saber més d'ell. En el tema dels incendis és d'agrair a Endesa la seva col•laboració en aquesta tasca, però jo creia, o millor dit, estava segur que era la seva obligació tot l’any. En això de que és realitzen tales i esporgues selectives de les masses vegetals que creixen al voltant de la xarxa elèctrica . Sigui com sigui és perfecte que tinguem una mica més de seguretat en aquest tema, i més en aquesta època de retallades, que sembla que tot funcionarà igual de bé com anys anteriors.
    Una vegada, fa mots anys, quan encara era Fecsa, en un tram d'una xarxa de mitjana tensió vaig veure un llamp caure en una torre situada a l'altra part del riu Besòs, córrer pel cable, i caure per la torre següent, - més a prop del mar -. Afortunadament no hi va haver cap incendi, però la veritat és que és obligació de la Companyia de tenir connectat un parallamps a cada torre.

    josep estruel

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.