dilluns, 6 de maig del 2013

Digna Festa Major passada per aigua



Foto J. Peralta
Sant Marc es va llevar plorós, i molts dels actes de la Festa Major que s’havien de celebrar a l’aire lliure es van veure afectats per la pluja. Tot i això, val a dir que van quedar prou dignes.

Així, el dia 25, tot i que els Bastoners van poder donar el bonjorn als veïns ballant pels carrers del poble, la gran ballada de Gegants, Ball de la Faixa i Bastoners es va haver de concentrar al Sindicat. Una sala atapeïda de gent a les graderies, i dreta a l’entorn del pati central, va acollir una espectacular ballada triple del Ball de la Faixa, amb tres inacabables figueretes, una de les quals va durar 11 minuts, entre l’eufòria del públic. També els Bastoners grans i petits ban ballar amb tota l’ànima —i amb algun dit xafat—, i Gegants i Gegantons van dansar al ritme de les músiques de mossèn Joan Bajona, acompanyats del grup local de tambors i de la cobla Costa Brava.

A la tarda, al Centre Instructiu i Recreatiu, el tradicional cafè-concert, també amb la cobla Costa Brava, va fer les delícies del públic que omplia el local de gom a gom. Això sí, un comentari força general fou que s’hi va trobar a faltar una mica més de repertori de música catalana —tan sols hi va haver una sardana. Dissabte 27, la innovadora “Cagada de la mula del Traginer” es va haver d’ajornar per la pluja fins al dissabte següent, i l’observació de Saturn des del castell de Balsareny, a càrrec dels AstroAmics, es va haver de suspendre.

Diumenge, dia 28, la concentració de cotxes clàssics es va celebrar malgrat tot a la plaça de la Mel, i la XII Trobada de Gegants es va haver de traslladar a l’interior d’un Sindicat superaprofitat —ja està bé, sort n’hi ha. 


Foto J. Rodergas
A la tarda, en el mateix local, la Coral Sant Esteve i els Pastorets de Balsareny, amb la Cobla Ciutat de Manresa i un grup de dansaires entrenat per l’Alba Fontanet, sota la direcció musical d’Olga Puigbò, presentaven l’obra Balsareny, més de mil anys, amb textos de Ramon Carreté, música de Francesc Vila i arranjaments de Ramon Estrada, 23 anys després de la seva estrena. Amb una sala plena a vessar, i amb un bon ritme que mai no va decaure, episodis de la història de Balsareny van anar desfilant sobre un escenari on destacava l’escenografia d’Esteve Pujals. Una vuitantena de persones, entre cantaires, actors, dansaires i encarregats de la tramoia, llum, so, utilleria, maquillatge, perruqueria i vestuari van col·laborar a l’èxit de la representació, que va ser molt aplaudida. Poques hores després, la mateixa sala servia per acollir el ball de nit, igual com ho havia fet la nit anterior.

Foto J. Rodergas

La resta d’actes del programa de Festa Major es van poder celebrar en la forma prevista, contribuint així a una festa local molt participada per les entitats del poble (el grup la Il·lusió, els alumnes de les escoles municipals de Música i de Teatre, els Campaners, el Club d’Escacs, la Societat de Pescadors, el Club Petanca, la Biblioteca Pere Casaldàliga, a part dels que ja hem esmentat abans, i possiblement d’altres). Participació, predisposició i entusiasme. Com ha de ser.

Sarment



 
 

Fotos: J.Peralta, corresponents a l'assaig general
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.