diumenge, 3 de febrer del 2013

Espectaculars Traginers


SOCIETAT


Francesc Maya, traginer d'honor
Pere Villagrasa, banderer

La setmana dels Traginers va venir precedida d’una bona promoció televisiva: el programa Divendres, de TV3, es va emetre amb connexions des de Balsareny de dilluns a dijous, i el divendres hi havia gent del poble al plató. Durant la setmana, el verbívor Màrius Serra va donar a conèixer algunes peculiaritats lèxiques de Balsareny i el nom de diversos guarniments dels animals de càrrega. Espartac Peran va entrevistar Laura Casaldàliga i Fina Farrés, presidenta de l’agrupació Araguaia, en un bon reportatge sobre Pere Casaldàliga. Maria Àngels Serra i Ramon Cabra van parlar de la qualitat de la col i altres productes hortícoles bagencs amb la doctora Montse Folch; Oriol Serra va recomanar els llocs a visitar: el Castell, la Síquia i el nucli antic del poble; Jacint Orriols, amb l'historiador Josep M. Solé i Sabaté, va fer una magnífica explicació de la Festa dels Traginers; Enric Bruch va ver una exhibició de gossos de rescat de la Creu Roja; Ramon Magem, amb el científic Marc Boada, va fer una presentació molt interessant d’algunes de les seves maquetes sobre els grans invents històrics de la ciència; i el doctor Jaume Torner, als seus 91 anys, va fer una lúcida i amena evocació de la seva actuació al front del Casal Verge de Montserrat als anys 50.

Els actes de divendres i dissabte van ser lluïts; hi destaquem el correfoc infantil, el ball amb els Tinajas i Arradio Rosita; el joc de les anelles i la cavalcada dels Traginers petits, el concert ‘Traginers Música Exprés’ de l’Escola Municipal de Música; el Correfoc, l’espectacle pirotècnic ‘Una nit de sant Nicasi’ i la Ruta del Traginer, amb el ball amb Buhos i DJ; i amb les inauguracions de la Taverna, el Rebost, la Botiga de Ceràmica i l’exposició de fotografies.


















































El diumenge, 3 de febrer, va començar ventós però assolellat, i una gran gentada va omplir els carrers del poble amb la Torrada, la demostració de l’elaboració artesana del porc, la ferrada i esquilada d’un animal, i l’acte central de la diada: la gran Cavalcada dels Traginers, aquest any especialment lluïda amb gran quantitat de cavalls, mules, ases i carros. Presidida pel traginer d’honor, Francesc Maya, i pel banderer, Pere Villagrasa, amb la núvia, la mare de la núvia i la caixa de núvia, acompanyats dels hereus i pubilles de la Catalunya central, els Trabucaires i Morterets de Rajadell, els Geganters de Balsareny, el Grallers de Balsareny, els K+Sonen, els Bastoners, la Cobla Ciutat de Manresa i la banda Bout du Pont de Saint Girons, a l'Arieja francesa. Seguien una llarga fila de traginers amb albardes, sàrries i bastos diversos (per a oli, aviram, fems, garbes, sorra, llenya, gerres, pedres, ruscos d’abelles, portadores de raïm, bots de vi, carbó, llet...). A continuació venien una llarga corrua de carros, una nombrosa colla de gents a cavall, participants a les curses de la tarda, i els espontanis. 

Sota la sempre excel·lent locució de Jacint Orriols, la cavalcada va desfilar pels carrers del poble, va ser beneïda pel rector davant l’església i va lliurar l'estendard al banderer de l’any que ve, Joan Vila Marsinyach. A la tarda, la festa es tancava amb èxit amb es tradicionals curses d’ases, ponis, mules i cavalls al circuit del Castell.

Felicitem l’organització per la bona feina de dur a terme un acte de tanta complexitat i que atreu tanta gent a Balsareny. Per molts anys.

Sarment
Fotos: Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.