dissabte, 13 d’octubre del 2012

GADA: Autoajuda per deixar l'alcohol

SOCIETAT / SALUT
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
GADA:  Autoajuda per deixar l’alcohol

El passat dia 27 de setembre, a la sala petita del Sindicat, va tenir lloc l’acte de presentació de l’Associació GADA (Grup d’autoajuda per deixar l’alcohol), una nova entitat balsarenyenca que té com a objectiu combatre l’addició a l’alcohol.

Va obrir l’acte el Dr. Josep Cañellas, que va parlar dels efectes nocius físics del consum d'alcohol. Va explicar com l’addicció a l’alcohol, igual que a d’altres drogues, repercuteix en la salut i pot provocar problemes al fetge, pàncrees, càncer de gola, etc., a part d’altres seqüeles col·laterals (agressivitat, violència domèstica, risc d’accidents de treball i de circulació). Va destacar que l’alcoholisme és una malaltia crònica, que es pot tractar, però que fins i tot quan sembla que s’ha superat, a la més mínima que hom baixi la guàrdia s’hi pot recaure. També va subratllar que als que la pateixen els costa molt d’assumir que es tracta d’una malaltia i que no la poden controlar.

Tot seguit va parlar la psicòloga Dra. Anna Gallardo, que va tractar dels efectes nocius psicològics del consum d'alcohol. Va explicar que l’alcoholisme és una malaltia multidimensional: en l’àrea del comportament (psicologia), en les seves conseqüències socials (família, amics) en l’accidentabilitat (laboral, conducció perillosa) i en altres aspectes legals (baralles, homicidis).

En algun moment de la vida, va dir, el 90% de les persones adultes han tingut alguna experiència amb l’alcohol, un 60% han tingut un o més esdeveniments adversos relacionats amb l’alcohol. Moltes persones, per sort, a partir d’aquestes experiències aprenen a moderar la beguda i a no desenvolupar dependència o abús per l’alcohol. Els trastorns relacionats amb l’alcohol poden aparèixer pel consum (dependència i abús) o bé induiïs (intoxicació, abstinència, deliri, demència, psicosi, trastorn de l’estat d’ànim, ansietat, etc.).

Davant de la malaltia, les estratègies i l’objectiu del tractament i rehabilitació estan orientats a establir un acord molt clar entre l’alcohòlic i els membres de la família, ja que és tan important la persona afectada (que es motivi i es mantingui abstemi de per vida) com la seva família. S’acostumen a combinar tècniques farmacològiques i psicosocials; l’abordatge terapèutic es basa en el cicle evolutiu de les persones, ja que l’alcoholisme del jove, de l’adult i de l’ancià presenta perfils i problemes diferents, amb repercussions tant per a ell com per a la seva família diferents (pares, parella, fills petits o grans, etc.).

Els tractaments són individuals en la fase d’inici (comportament), de grups (on el recolzament mutu augmenta la motivació i la malmesa autoestima), teràpia familiar i/o de parella (hi ha disfunció en el sistema familiar que cal modificar) i els grups d’autoajuda (que reforcen la decisió de no entrar en contacte amb l’alcohol). És molt important l’educació dels adolescents i joves, als quals s’ha d’informar adequadament amb l’objectiu de prevenir la possible malaltia.

Finalment va intervenir Esteve Carreté, qui va presentar els altres membres de l’Associació GADA i va explicar els objectius que es proposen dur a terme, sense cap ànim de lucre: 

  • treballar en el reconeixement del malalt alcohòlic;
  • donar suport als malalts i a les seves famílies per tal que puguin accedir als tractaments que es fan al CAS de drogodependències de la Fundació Althaia de Manresa;
  • crear un grup d'autoajuda, fent xerrades periòdiques d'orientació sobre l’alcoholisme per tal d'evitar les recaigudes; i
  • col·laborar en activitats de prevenció, enfocades als joves, adolescents i a tothom en general.
També va participar en l’acte Sandra Fàbregas, treballadora social de l’Ajuntament de Balsareny.  

Algunes persones assistents es van adherir a l’entitat com a socis, i alguna es va interessar per la manera com es podria ajudar en determinats casos concrets.

Els organitzadors van fer constar la seva gratitud a tothom qui ha ajudat a fer possible que s’hagi constituït aquesta associació, i en especial al Dr. Cañellas, a la psicòloga Dra. Anna Gallardo, a la treballadora social Sandra Fàbregas, a l'Ajuntament de Balsareny, tant a l’alcalde Jaume Rabeya com al regidor de Salut, Jaume Vila; i va agrair l'assistència del públic present, entre el qual hi havia el president de l'Associació Manresana d'Alcohòlics Rehabilitats, acompanyat de quatre membres de la seva junta.

Qui desitgi posar-se en contacte amb l’Associació GADA, per fer-se’n soci i col·laborar que aquest projecte arribi a més persones amb problemes d’addicció a l’alcohol, o per oferir o demanar ajuda, pot fer-ho als telèfons 938396100 (Ajuntament, Sandra Fàbregas), 938396127 (CAP, Dr. Cañellas), 938748040 (Dra. Gallardo, consultori) o 650872239 (Esteve Carreté), o a l’adreça electrònica karparer@gmail.com .

Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.