dilluns, 11 de desembre del 2023

Una antiga reivindicació dels Drets Humans

 MEMÒRIA
 
 
Ara que hem commemorat el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, proclamats per l’ONU el desembre de 1948, penso que no estaria de més recordar que a Balsareny ja hi va haver fa cinquanta-cinc anys un acte públic per celebrar els 20 anys d’aquella fita històrica. En efecte, a la cavalcada dels Reis d’Orient, el 5 de gener de 1969, el discurs del rei ros des del balcó de la Casa de la Vila s’hi va referir amb detall, llegint-ne algun dels punts més significatius, mentre els patges repartien el text íntegre de la declaració de l’ONU a la gent que omplia la plaça. 


Va ser un acte de reivindicació democràtica en ple franquisme per part del grup de joves que aquell any havia assumit l’organització de la diada (i que la van continuar gestionant durant prop de quinze anys), procedents de l’escoltisme local i molts dels quals formaven part de l’incipient grup de teatre La Lluerna, fundat l’any anterior.
 
R. Carreté
Fotos: Josep Rodergas / Arxiu Municipàl Balsareny


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.