dilluns, 18 de desembre del 2023

Presentació de la Fira del Món Geganter 2024


Tal com ens anunciava el mes passat la Colla Els K + Sonen, el passat dissabte 16 de desembre es va presentar a Balsareny la Fira del Món Geganter 2024, en la seva setzena edició, que tindrà lloc els dies 14, 15 i 16 de juny. 

Al Sarment de novembre també donàvem a conèixer que, en aquest cap de setmana cultural, s’hi afegeix ara la vint-i-quatrena edició de la Trobada Comarcal de Gegants del Bages-Berguedà. La darrera edició d’aquesta trobada va tenir lloc a Berga, a finals d’octubre, on es va desvelar que la Colla Els K + Sonen serien els organitzadors de la propera trobada, l’any vinent. 

Els actes de dissabte van començar a les 6 de la tarda, a la plaça de l’Ajuntament, on es van concentrar els organitzadors, membres de la Colla Els K + Sonen; però també alguns membres de la Colla de Geganters i Grallers de Balsareny, així com el públic en general. Això sí, acompanyats, per descomptat, de tots els gegants, gegantons i capgrossos que tenim a Balsareny i de la música de les gralles. 

Per tal d’adreçar-se a tota la població, l’alcaldessa i diferents regidors, tant de l’equip de govern com de l’oposició (aquesta va ser convidada explícitament per l’equip de govern, cosa que van agrair) van sortir al balcó de la Casa de la Vila, així com el Marc Comabella, cap de la Colla Els K + Sonen, que va ser qui va parlar primer per donar a conèixer l’esdeveniment a tothom i demanar la col·laboració de la gent, perquè serà un cap de setmana de moltes activitats i convindrà que s’hi impliqui molta gent; també va esmentar, de forma especial, l’altra colla del poble, els Geganters i Grallers de Balsareny, convidada a participar als actes de la Fira i en la seva preparació. 

Tot seguit, l’alcaldessa Glòria Casaldàliga va adreçar unes paraules per oferir tot el suport del Consistori en aquesta activitat de gran envergadura, remarcar la importància que pot tenir per la promoció del nostre poble i demanar la implicació de la gent. 

A continuació, a la part frontal del balcó, es va destapar el cartell promocional de la Fira i la Trobada comarcal, obra de la dissenyadora gràfica i il·lustradora Glòria Fort. De seguida, va començar la cercavila amb tots els gegants i capgrossos, pel carrer de la Creu, plaça Ricard Viñas, carrer i plaça de la Mel. Arribats al Sindicat, es va plantar tota la imatgeria a la sala gran i va començar la xerrada en què es van donar ja molts detalls de l’organització de la Fira. 

Des de l’escenari de la sala gran va intervenir, en primer lloc, Laura Magem, membre de la Colla Els K + Sonen, per presentar la Fira, destacant que ha de ser un aparador del teixit cultural del poble i que ha de ser molt inclusiva. Ella mateixa va desplegar tot el programa d’actes previst, tenint en compte que, a falta de mig any, encara hi ha moltes coses per acabar de concretar del tot i que hi pot haver algun canvi. 

 En principi, es preveu que el divendres 14 de juny, primer dia de festa, estigui força dedicat al món infantil. Així, durant el dia, hi haurà la plantada i cercavila dels gegantons i elements infantils. Es farà coincidir també que hi hagi una “Hora del Conte” especial, relacionada amb els gegants. Destacarà també, a les 9 del vespre, el Pregó i la inauguració oficial de la Fira, amb repic de campanes pels Campaners de Balsareny i una botifarrada. Per finalitzar, hi haurà un espectacle itinerant intitulat “Agegantats”, amb un fort vincle amb el món geganter; i, una nit de gresca amb els DJ locals. 

El dissabte dia 15 de juny hi haurà la inauguració de l’Espai Firal, a la plaça de la Mel, amb 30 parades relacionades amb la imatgeria; amb actuacions de la Coral Sant Esteve i dels tres grups de Dansaires dels Pastorets de Balsareny. El dissabte es prioritzaran les noves figures estrenades o restaurades, que seran protagonistes d’una cercavila, ball de lluïment i sopar popular. També hi haurà la participació d’una colla convidada, de fora de Catalunya, una “comparsa de gigantes y cabezudos”. El mateix dia hi haurà una conferència sobre el procés de construcció de gegants. Al vespre s’espera que hi hagi la representació de l’espectacle “Balsareny, història gegant”. I, a la nit, disbauxa amb cercatasques i un concert. 

Per últim, el diumenge dia 16 de juny, al matí, al carrer Carrilet, hi haurà la plantada de 50 colles de gegants, entre les participants a la Fira i les de la Trobada Bages-Berguedà. Hi haurà la representació de tots els balls populars del poble (bastoners, ball de la faixa) a l’Institut Escola. Durant el matí hi haurà simultàniament dues cercaviles, que acabaran al mateix punt, a la plaça de Roc Garcia, on s’interpretaran, per exemple, el ball de l’Agrupació de Colles de Catalunya i el de la colla convidada. A la tarda, a la plaça de la Mel, hi haurà una vetllada musical, en què intervindrà l’Escola Municipal de Música de Balsareny i es clausurarà amb l’actuació d’ Els K + Sonen. 

Per altra banda, en la seva intervenció, Marc Comabella va tornar a remarcar que, com veiem, serà un gran esdeveniment i caldrà l’ajuda de molta gent. Com a exemple, farà falta un guia voluntari per a cadascuna de les 50 colles; i com que sempre es dona l’esmorzar a cada participant, podria ser que s’hagin de fer ben bé més de mil entrepans. 

Tot seguit, va intervenir el senyor David Tristany, per ordre del president de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, l’ebrenc Miquel Àngel Audí, que va excusar la seva presència. En la carta que Tristany va llegir, Audí encoratja el poble de Balsareny per dur a terme aquest bonic projecte i de retruc tota la comarca del Bages, al centre de Catalunya. 

El regidor de Cultura, Jordi Vilanova, va ser el següent a tenir la paraula, per fer referència a la ciutat de La Ràpita, que fou on aquest any 2023 va tenir lloc la Fira Gegantera i és allà on va ser proclamat Balsareny com a seu de la propera i on ell va fer el seu primer parlament de presentació del nostre poble i la seva tradició de gegants. Vilanova ens va fer adonar de la valuosa imatgeria que tenim a Balsareny, agraint el treball de totes les persones que durant dècades han introduït i fet créixer l’estima pels gegants a Balsareny; les quals, de mica en mica, al llarg dels anys, han creat les dues primeres figures, el Traginer Marc i la pagesa Maria; passant pels gegants Peta Fluix i el Mussol Oriol; els dos gegantons, Joan i Mariona: i els altres dos gegants, Blanca de Bell-Lloc i Bernat de Peguera (que foren senyors de Balsareny al segle XIV), fins arribar al darrer, el Dr. Cañellas, estrenat aquest any 2023. 

Per altra banda, Vilanova va remarcar la importància del voluntariat, tan necessari en els grans esdeveniments, com també la feina de treballadores i treballadors municipals. Per últim, va voler recordar que aquest 2024, a la Fira, celebrarem una efemèride important en l’àmbit geganter: els 10 anys de la geganta Blanca i els 5 anys del gegant Bernat. 

A continuació, el regidor Josep Maria Soler i Camps va parlar de la complicitat del teixit associatiu de Balsareny perquè la Fira sigui un èxit. Va destacar el paper del comerç, que pot sortir beneficiat d’aquest esdeveniment i, com que, a més de regidor de Festes, també ho és d’Hisenda, va anunciar que l’Ajuntament hi posaria diners, però que també n’hi haurà de posar la Colla Els que + Sonen i l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. 

Per acabar els parlaments, va intervenir de nou David Tristany, però aquest cop com a vocal del Bages-Berguedà, de l’Agrupació de Colles, que va mostrar la seva satisfacció per haver fet coincidir la Fira amb la Trobada de Colles del Bages-Berguedà: considera que totes dues coses són compatibles i que és una bona oportunitat per donar més rellevància a la tradició gegantera. La vocalia que ell representa, al seu parer, és de les més actives de Catalunya. Va opinar que és una sort que colles com Els K + Sonen s’atreveixin a portar a terme aquest gran projecte i va demanar que els balsarenyencs els donem suport i que valorem el patrimoni geganter que tenim. 

Com a cloenda de l’acte al Sindicat, que es va allargar més d’una hora i mitja, es va projectar un vídeo sobre la Fira del Mon Geganter de 2022, que va tenir lloc a Tordera. Per fer-nos una idea de com es fa en altres llocs i que ens serveixi d’orientació! 

El cartell promocional va ser exposat també a l’escenari del Sindicat. A la taquilla de l’entrada al Sindicat es van posar ja a la venda un seguit de records per col·laborar amb la festa. Alguns es podien comprar i emportar, com les xapes i els imants; mentre que d’altres s’han d’encomanar, com les motxilles i els gegants en miniatura. Algunes persones ja es van apuntar com a voluntàries, però, de tota manera hi ha temps per fer-ho. Ja se’n farà una campanya més endavant.

Finalment, va tenir lloc un sopar a la sala petita del Sindicat, en el qual van participar ben bé una quarantena de persones, entre els de la colla Els K + Sonen i altres conciutadans que els van voler acompanyar. S’havien venut els tiquets prèviament al preu de 12 €. 

Doncs ara ja ho sabem. Comencem a pensar en la nostra participació en aquest esdeveniment per tal que sigui tot un èxit! 

Text i fotos:  Isidre Prat Obradors 
Fotos: Isidre Prat / Els K+Sonen
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.