divendres, 1 de desembre del 2023

Dia contra les violències masclistes

 
 
El dissabte 25 de novembre es va celebrar a Balsareny, com a tot arreu, el Dia internacional contra les violències masclistes. Va ser a les 8 del vespre a la sala gran del Sindicat, amb un acte que va comptar amb l’assistència d’unes seixanta persones. El va presentar l’alcaldessa de Balsareny i regidora de Feminisme i Igualtat, Glòria Casaldàliga


Tot seguit, diferents dones, d’edats diverses, vinculades a Balsareny, van llegir la declaració institucional d’aquest any 2023 per a l’eliminació de la violència envers les dones, en tots els àmbits.

 
A continuació, tres dones membres de la companyia de teatre Els Carlins, de Manresa, van interpretar l’obra Silenci.Ada (o qualsevol dona del món), amb dramatúrgia i direcció del balsarenyenc Climent Ribera Riera.  


Va ser una peça d’una durada curta, de poc més de mitja hora, molt ben interpretada, on, mitjançant el discurs amb paraules clares i molta gesticulació, es reflecteix un lligam estret entre dones, basat en el compartiment d’experiències, interessos i preocupacions. Les protagonistes són cuidadores d’altres persones,  fins al punt que es descuiden de ser elles mateixes i se senten silenciades (l’Ada, del títol, és el nom d’una d’elles), inclús davant de malalties que afecten especialment o de forma diferent les dones, concretament tres: la fibromiàlgia, l’endometriosi i les malalties cardiovasculars. 


En aquest sentit, un cop acabat el text estrictament teatral, es van projectar uns vídeos en què diferents metgesses, especialistes d’Althaia Manresa, parlaven de com afecten aquestes tres malalties a les dones i què cal fer si se’n noten els símptomes, i contestaven preguntes que els formulaven, des de l’escenari, les tres actrius de l’obra representada.

 
Seguidament, després dels aplaudiments del públic assistent, va pujar a l’escenari el director, Climent Ribera. Les actrius i ell van explicar com va sorgir la idea de fer l’obra i els diferents aspectes de la seva temàtica. 

 
Després, van intervenir, des de l’escenari, Glòria Casaldàliga, com a regidora de Feminisme i Igualtat, i Neus Orriols, treballadora de l’administració, que havia estat regidora de la mateixa cartera al consistori balsarenyenc, del 2017 al 2019, per explicar la implicació que actualment tenen les administracions en aquest tema complicat, en què queda encara molta feina per fer, i donar a conèixer el Consell de dones de Balsareny, que té la finalitat de compartir experiències, defensar els drets de la dona i pensar iniciatives per combatre la violència de gènere. També hi va participar Mariola Fabián Jurado, que va explicar les seves vivències arran de l’endometriosi que va patir, de la qual s’ha recuperat molt, però que encara l’afecta; ella també va ser regidora d’Igualtat de gènere a Balsareny, durant el període de 2015 a 2017, i aleshores també es va crear un Consell de dones. Les dones interessades a col·laborar amb el Consell de dones de Balsareny es poden posar en contacte amb: donesbalsareny@gmail.com, o bé amb el WhatsApp del número 607532292.
 

Finalment, des del públic, va intervenir el Dr. Josep Cañellas Isern, per donar la seva opinió sobre el tema, enfocada bàsicament en la salut. Va remarcar la gran importància de la prevenció de les malalties tractades i va manifestar la seva preocupació perquè s’està perdent la medicina familiar, la del metge de capçalera que pot fer un seguiment de cada malalt —com ell feia— i d’aquesta manera contribuir a una medicina preventiva; en lloc d’intentar resoldre-ho tot amb trucades telefòniques, anant a urgències o directament als especialistes. L’alcaldessa va donar per acabat l’acte, agraint l’assistència del públic. 

 
Durant aquella mateixa setmana varen tenir lloc altres actes a Balsareny amb motiu de la diada contra la violència masclista: l’elaboració d’un mural participatiu, al Casal Cívic i Comunitari, i tot un seguit d’activitats internes per a l’alumnat de l’Institut Escola Guillem de Balsareny.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: J.Vilanova 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.