dissabte, 30 de desembre del 2023

Elena Cruz Mas, segon any en el paper de Marta dels Pastorets de Balsareny

 ENTREVISTA
 
 
Som ja a les portes d’un nou Nadal i he tingut el goig de xerrar amb lElena Cruz, actriu que representa el paper de la Marta dels Pastorets de Balsareny. Aquesta finestra oberta em permet, des de fa gairebé quaranta anys, conèixer part dels ciutadans de peu del nostre poble.
 
L’Elena va néixer el març de 1976 a Berga, on va cursar els  estudis d’EGB fins als 11 anys, quan va venir a viure a Balsareny, on cursà 6è, 7è i 8è. Després va fer BUP i COU a Navàs i Educació Infantil a la Universitat de Lleida. Actualment només fa algun curs de formació que requereix la seva feina de professora a l’Institut Escola Guillem de Balsareny.
 
A l’Elena li agrada molt llegir; actualment està llegint Port amagat, de María Oruña. D’esport li encanta el patinatge artístic, però ara ja no el practica, ara per fer salut fa ioga i pilates. Viatjar és sens dubte el seu hobby preferit: ha visitat llocs molt diversos i triar-ne un li és impossible però destacaria Santorini com a illa per descansar, Nova York com a ciutat molt interessant, Noruega pels paisatges, Itàlia pel menjar i Gran Bretanya per viure la vida. En el temps de lleure li agrada anar al teatre, on últimament ha vist Fitz Roy, i al cinema, on l'última pel·lícula que ha vist és Cop de sort, de Woody Allen. 

 
Pregunta obligada: com va anar tot això d’entrar a formar part dels Pastorets de Balsareny?
 
— El Nadal de 2022 va ser el primer any que vaig participar als Pastorets. El Climent Ribera, que n’era el director, em va trucar proposant-me directament per fer el paper de la Marta. Li vaig dir que sí perquè és un paper curt que no em suposa molta feina, ja que no tinc gaire temps lliure, i com que ja havia estat uns quants anys a l'Escola municipal de Teatre amb l'Elisa Jorba, m'hi vaig veure capacitada.

 
— Com et sents interpretant el paper de Marta?
 
— És molt divertit, fer de Marta. Em sento còmoda amb aquest personatge perquè el seu objectiu és despertar el riure dels espectadors i espectadores i a mi m’agrada molt l’humor. A més, comparteixo escenes amb gent molt jove, com l’Abel, el Bernat i la Queralt i ens ho passem molt bé en els assajos, ens hi fem un fart de riure. 

 
— Com és la Marta, que espera un promès a qui no coneix?
 
— És una persona cridanera, manaire, un xic ridícula fins i tot, i això la converteix en un personatge divertit i fàcil d’interpretar.
 
— Com definiries el caràcter del personatge?
 
— El trobo genial. La Marta busca desesperadament un marit i tant li fa com és ni qui és, vol un home i punt, i ens repeteix totes les seves possessions per fer-se valdre. És un moment totalment absurd i divertit. I tan bon punt coneix el seu Jeremies de debò, el comença a manar i dominar, cosa que presagia com serà el futur d’aquesta relació. 

 
— Per últim, com valoraries l’esforç personal de tots vosaltres per mantenir viva aquesta tradició?
 
— Trobo molt bonic que tanta gent dediqui part del seu temps lliure a una activitat de manera totalment altruista per tal de mantenir una tradició com la del Pastorets, tot i que realment ens ho passem tan bé en els assajos que tampoc suposa un gran esforç.
 
Josep Gudayol i Puig
Fotos: Jordi Sarri i Elena Cruz 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.