divendres, 1 de desembre del 2023

Miquel Martín i Serra, al Club de Lectura de la Biblioteca



 
El dijous 23 de novembre hi va haver a la Biblioteca Pere Casaldàliga una tertúlia literària amb l’escriptor Miquel Martín i Serra, autor de La drecera. Hi varen assistir una vintena de persones, membres del Club de Lectura, que prèviament havien llegit la novel·la. L’activitat comptava amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 
 
La drecera comença amb un sonet de Josep Carner, “Ajagut a la platja”, i s’acaba amb un epíleg de Josep Maria Fonalleras. Carner relaciona el mar amb els canvis que van creant la nostra identitat. De la mateixa manera, el personatge narrador de la novel·la ens explica tres anys de la seva vida, que marcaran la seva identitat. Tres anys de drecera: el pas entre dues etapes, de la infantesa a l’adolescència, a través dels canvis que es van succeint a la seva vida. L’autor ens transmet, de forma discreta i espontània, amb un llenguatge molt entenedor, les circumstàncies diàries d’aquest jove, fill d’uns pares humils i treballadors, que fan de masovers en una casa, que és segona residència d’una família benestant de Barcelona. El protagonista viu el contrast entre dues classes socials, així com els canvis que s’esdevenen en les formes de vida al camp; alhora descobreix l’amistat i el sexe, pateix la pèrdua d’éssers estimats i s’adona de la importància de fer les coses ben fetes. El lector no sap en cap moment el seu nom ni en quin temps transcorre la narració; ni tampoc en quin lloc, però queda clar que es tracta d’un poble de la costa i que podria passar en qualsevol lloc i moment de les nostres vides.  

 
La drecera és recomanable per a tot tipus de lectors. Publicada l’any 2020, per Edicions del Periscopi, l’any següent va rebre el XVIII Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada. Miquel Martín i Serra, nascut a Begur, és filòsof i escriptor. A més de La drecera, que ha presentat a molts clubs de lectura i centres educatius, és autor d’altres novel·les, com El riu encès, Dictadors de butxaca, Cabells de medusa i L’estratègia de la gallina. També és autor d’articles i estudis literaris, col·labora amb diversos mitjans de comunicació i imparteix tallers d’escriptura. Actualment està preparant una nova novel·la i està acabant la traducció de La drecera al castellà, amb el nom de La vereda.
 
En resum, va ser una trobada molt enriquidora i participativa. En paraules de la bibliotecària, Ana Pérez, a la conversa “vam destacar la subtilesa amb què està escrita la novel·la, ja que sembla que no hi passin grans coses, però que, en realitat, hi està passant tota la vida”. Com van comentar algunes usuàries, i així ho va corroborar l’autor, “és una novel·la que cal llegir dues vegades per captar tot allò que està amagat dins d’aquesta narració brillant i pausada”. 

 
La tertúlia es va allargar fins prop d’una hora i mitja, amb moltes intervencions dels participants, que es van sentir identificats amb els mateixos sentiments i canvis vitals que el protagonista de La drecera. La signatura de llibres per part de l’autor i la fotografia de rigor van posar el punt i final a la vetllada.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: Ana Pérez


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.