dimecres, 6 de desembre del 2023

Èxit de la cantata 'Nadal, llum i misteri'

 

 
El diumenge 3 de desembre, a les 6 de la tarda, al Sindicat de Balsareny, en una sala plena de gom a gom, va tenir lloc una vetllada musical que va comptar amb la interpretació de la Cantata “Nadal, llum i misteri”, a càrrec de les corals Sant Esteve i V9 de Viladomiu Nou, junt amb una orquestra de cambra en directe i, com a solistes, la soprano Clara Renom i el tenor Paco Martínez, amb la col·laboració de la coneguda actriu Carme Sansa. Va ser un dels darrers actes organitzats per la Coral Sant Esteve, amb motiu del seu seixantè aniversari. Al llarg d’aquest any ha organitzat diversos actes, el darrer dels quals serà el tradicional concert de Sant Esteve.
 
La cantata escollida per a aquest concert és obra del mestre Francesc Vila, de Castellbell i el Vilar, i de Joan Farràs, amb motiu del centenari del naixement del primer. Tot l’espectacle va estar dedicat al balsarenyenc Jaume Artigas Sellarés, que havia mort aquella mateixa setmana, i que al llar de quaranta anys havia estat membre de la Coral Sant Esteve, fent de baix.
 
Va encetar la funció la Coral Sant Esteve, dirigida per Marc Comabella, que va interpretar tres cançons de Nadal: El noi de la mare, El desembre congelat i El dimoni escuat. Totes tres peces, acompanyades per l’orquestra, van fer esclatar forts aplaudiments del públic.
 
Tot seguit va ser el grup vocal V9 de Viladomiu Nou, sota la direcció de Carles Rutlló, qui va interpretar quatre cançons nadalenques, amb acompanyament instrumental, com les conegudes Ding, dang, dong, Santa Nit i Les dotze van tocant, que foren també molt aplaudides. Totes les cançons interpretades per les corals eren versions arranjades, més modernes que les tradicionals, i van enganxar molt la gent.
 
Seguidament es van ajuntar totes dues corals a la platea per interpretar la cantata. En conjunt, més de cinquanta cantaires, acompanyats per l’orquestra de cambra, formada per un piano, un violí, una flauta travessera, un clarinet, una viola, un violoncel, un contrabaix i la percussió. Cal destacar que les peces que componien l’obra van ser arranjades per Guillem Vilar, que els va donar un toc diferent, alegre i molt agradable a l’oïda.
 
Dalt de l’escenari, en un costat, hi havia els dos solistes, Clara Renom i Paco Martínez, que van intervenir amb les seves poderoses veus. Al mig es va col·locar l’actriu Carme Sansa, que va fer de rapsoda, llegint entre peça i peça passatges religiosos que explicaven l’arribada del Nadal; anava acompanyada d’una nena, a qui es dirigia també quan recitava, com si fos la seva neta. I a l’altre extrem de l’escenari hi havia dos actors dels Pastorets, que representaven Josep i Maria, amb el Nen Jesús. Tot això, amb la decoració d’un quadre amb el paisatge nevat, dels Pastorets. En una ocasió, la Carme i la nena van baixar entre el públic per introduir la següent peça. Les cançons més conegudes que incloïa la cantata, eren: Nadal, Nadal, la primera; Dorm, infant, dorm i Déu ha nascut, la darrera, que fou repetida per agrair la forta ovació del públic.
 
Com a cloenda de l’espectacle, de gairebé una hora i mitja de durada, el president de la Coral Sant Esteve, Josep Creus, va donar les gràcies a tots els participants i col·laboradors de l’espectacle per haver pogut portar a terme aquest gran projecte; així com a l’Ajuntament de Balsareny pel seu suport, i 
al públic per la seva assistència. Una cantata magnífica!

Isidre Prat Obradors
Fotos: Jordi Vilanova


























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.