dilluns, 18 de desembre del 2023

Caminada Solidària amb la Marató de Tv3

 
 
El diumenge 17 de desembre va ser el dia de la tradicional Marató de TV3, enguany dedicada a la salut sexual i reproductiva. Per aquest motiu, i com cada any acostuma a fer, el Centre Excursionista de Balsareny va organitzar una caminada pel nostre terme municipal, d’uns 6 quilòmetres de recorregut, amb sortida i arribada a la plaça de la Mel, on hi va haver un avituallament, amb coca i begudes. També hi havia una caixeta on dipositar els donatius. Hi va participar una vintena de persones.
 
Tot i el fred bastant important que feia a primera hora, a les 9.30, quan va començar l’activitat, més endavant feia un sol esplèndid, que feia de bon caminar. El recorregut, en aquesta ocasió, va transcórrer pels carrers del poble fins a la sortida pel Repeu, des d’on es va agafar el camí ran de la síquia fins al Molí; després es va seguir per la vora de l’antiga carretera cap a Sallent i, passat el balç, es va continuar altre cop vora la síquia i l’empresa Gates, fins arribar a la xemeneia de l’antiga fàbrica de Vilafruns. Des d’aquí es va començar el camí de retorn, baixant cap a la Masia i seguint recte el camí que, passant per la depuradora i la deixalleria, arriba fins a la resclosa de Vilafruns; d’aquí es va tornar a pujar a la carretera fins a l’entrada al poble pel polígon de La Coromina.
 
A part de gaudir del bon temps i de la natura, al llarg del recorregut hi van haver diverses parades per comentar, entre tots, segons el que cadascú sabia per la seva experiència, per la seva edat i per la seva vinculació al poble, diferents fites que es trobaven pel camí: els trams de la síquia, amb la bellesa dels seus petits pontets i del camí verd paral·lel a ella; la històrica fàbrica del Molí i la seva xemeneia, per on sortia el fum de la màquina de vapor que feia anar els telers; el camí ran de la carretera (ara marcat amb ratlles blanques) que, en tot el tram del Balç és per on passava el tren (i just a sota hi passa encara la síquia); el runam restaurat de la mina; l’ermita de Santa Cecília, que hi havia hagut molt a prop de l’entrada a la mina; la xemeneia torta de la fàbrica de Vilafruns i el salt d’aigua que ve del canal i que encara funciona per fer anar la turbina, que fa electricitat (se sent prou el soroll); l’antiga casa de la Masia i, prop d’ella, l’estàtua de Santa Cecília, que ha estat canviada de lloc diversos cops, però que encara està dreta, i els antics blocs de pisos, tot i que no gaire grans, que hi havia hagut entre la fàbrica, la Masia i l’entrada actual de la Gates, que els van ensorrar fa pocs anys. També es va comentar el fet que a Balsareny tenim cinc rescloses i potser no ho tenim present: la dels Manresans seria la resclosa estrella, però també hi ha la de Sant Esteve, la de la Rabeia, i les dues que han format part del recorregut d’aquesta sortida: la de la fàbrica de Vilafruns i la del Molí (totes es van construir per obtenir energia per les fàbriques, llevat de la dels Manresans, que va ser per conduir l’aigua fins a Manresa).
 
En la caminada es van recaptar 170 euros, A més, el Centre Excursionista de Balsareny va fer un donatiu de 230 euros, de manera que, en total, es van recaptar 400 euros per a la Marató de Tv3. Gràcies a tots els que van participar en aquesta causa solidària. 

Isidre Prat Obradors
Fotos: Alfred Selgas / Isidre Prat 



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.