dimarts, 5 de desembre del 2023

Les goles de les Heures

RACONS DE LA CATALUNYA CENTRAL
 
L’estrenyiment del llit del riu. Contorn sinuós de la roca


On es troben i com s’hi va?
 
Es troben a la riera de Merlès. El camí més curt, d’uns 36 quilòmetres, és anar de Balsareny a Puig-reig i desviar-se per la carretera BV-4406. Un cop passat Santa Maria de Merlès i travessada la carretera C-62, de Prats de Lluçanès a Gironella, cal seguir recte per la VM-4606, fins arribar a un trencall (passat el km 6) a la dreta, que està indicat.  Llavors cal seguir el camí uns 200 metres, passant un pont sobre la riera, i allà hi ha un aparcament marcat. Les goles fan de línia divisòria entre dos municipis i dues comarques: a un costat, la Quar, del Berguedà; i a l’altre, Lluçà, del Lluçanès. Ubicació: 42.07437,2.00863 .
 
Gorg amb un bon toll d’aigua

Què hi podem veure?
 
En aquest tram de la riera, d’uns 200 metres, hi ha una sèrie de gorgs o goles força profundes, formades per la força de l’aigua, que ha anat excavant el llit, erosionant materials tous mentre que els més resistents —sobretot, calcaris i conglomerats— s’han mantingut.
 
L’estrenyiment de la riera (en alguns punts no arriba a un metre d’ample) provoca que l’aigua hi alenteixi la velocitat. L’aigua es troba estancada, en un terreny pla, entre les formes sinuoses de les roques i, tanmateix, normalment circula (si el cabal no és massa baix); al final, cau per una cascada de 5 o 6 metres d’alçada. 

Aquí l’alçada de la roca i la fondària de l’aigua són considerables
 
Al llarg del tram hi ha balmes, algunes de les quals s’han trencat i els blocs han quedat falcats entre els marges estrets del llit, i ara l’aigua hi passa per sota, en petits túnels. També hi ha diverses basses d’aigua d’una fondària considerable.
 
Actualment, tot i les poques pluges, en aquests gorgs hi ha aigua. Es mantenen els tolls i la cascada, no espectaculars, però que fan goig de veure.
 

Cascada de la part final de les goles

Lloc amb heures, ombrívol i misteriós
 
Per un corriol d’uns 100 metres, al davant de l’aparcament, es pot baixar a veure les basses i la cascada, passant per un bosc de ribera, amb molta heura (d’on ve el nom de les goles), que s’enfila sobretot pels pins blancs i el boix arbori. Tot i estar afectats per l’epidèmia de la papallona blanca, molts boixos tenen fulles; potser es recuperen. També hi ha molt pi roig. 

Balmes i toll d’aigua estancada
 
La bellesa de l’indret i el fet de ser un lloc ombrívol i arraconat, l’ha convertit en un lloc misteriós, al qual la llegenda atribueix fenòmens de bruixeria. Diuen que “s’hi pot escoltar l’antic ressò de les reunions de bruixes”.
 
Espai protegit
 
La riera de Merlès és un espai natural protegit. Neix entre els termes de les Llosses i Sant Jaume de Frontanyà i, després de recórrer 40 km, desemboca al Llobregat, entre l’Ametlla de Merola i Cal Riera. Les goles de les Heures formen part del Mapa del Patrimoni Cultural de la Diputació. Visiteu-les!
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.