dimecres, 27 de desembre del 2023

Gran concert de Sant Esteve

 
El dimarts 26 de desembre, dia de Sant Esteve, va tenir lloc, a la Sala Sindicat, el tradicional Concert de Cant Coral a càrrec de la Polifònica de Puig-reig i la Coral Sant Esteve de Balsareny, organitzadora de l’acte, amb el qual es tancava tot un any de celebracions amb motiu del 60è aniversari de la Coral Sant Esteve. En aquesta cinquanta-cinquena edició del concert, com de costum, el públic va omplir la sala de gom a gom.


 
Com l’any passat, va presentar l’acte la balsarenyenca i reconeguda periodista de RAC1 Mar Poyato, qui va recordar la figura de  mossèn Joan Bajona com a fundador de la formació. També va fer memòria dels principals actes que, durant un any, ha dut a terme la Coral Sant Esteve, per celebrar l’esmentada efemèride, tals com: la representació d l’obra de teatre musical El cafè de la marina; el pregó de la Festa Major amb la Cobla Ciutat de Girona i l’actor Miquel Sitjar; els concerts de la Polifònica de Puig-reig i del Cor Lerània; la coproducció del musical de Bacasis; el concert del Cor de Cambra de la Federació Catalana d’Entitats Corals i la interpretació de la Cantata Nadal, llum i misteri, de Francesc Vila, amb la col·laboració de l’actriu Carme Sansa. 


 
Tot seguit, va prendre la paraula el president de la Coral Sant Esteve, Josep Creus, que va remarcar la gran amistat de les corals de Puig-reig i Balsareny, des dels seus inicis, amb els seus dos fundadors i directors, Ramon Noguera i Joan Bajona. La Polifònica de Puig-reig ha assolit els nivells més alts en el món musical a Catalunya, mentre que la Coral Sant Esteve ha quedat en un nivell més modest, però, com va dir Creus, gràcies al director Marc Comabella i a les noves incorporacions, els nous projectes han tingut molt bona acollida per part del públic. Josep Creus també va voler recordar, de forma especial, tots els membres de la coral que han mort durant aquests anys. També va demanar disculpes per l’espera que van haver de patir els assistents a la Cantata, el dia 3 de desembre, per poder entrar; i a tots els que no van poder aconseguir entrada; però la magnitud de l’espectacle va fer que es perdessin més de 100 butaques, que es van treure per deixar més espai als músics. Finalment va expressar el seu desig de continuar amb nous projectes i va fer una crida a totes aquelles persones que tinguin inquietud per la música i vulguin entrar a formar part de la coral.

 
Va encetar el concert la Coral Sant Esteve, que va interpretar, sota la direcció de Marc Comabella, en primer lloc, les populars “El desembre congelat” i “Fum, fum, fum”, amb arranjaments d’Albert Guinovart . Després, van cantar un mix, amb diferents fragments de la cantata recentment estrenada, Nadal, llum i misteri: “Prec”, “Ara que el món s’ha adormit”, “L’establia” i “El crit de Déu”. I finalment dues peces senceres de la mateixa cantata: “La música de l’alegre Jan” i “La neu vermella”. 


Acompanyaven la Coral Sant Esteve, la soprano Clara Renom; i els músics de cambra: Sergi Renom, violí; Júlia Ferrer, viola; Adriana Alsina, violoncel; Anna Caballero, contrabaix; Aina Sobirana, clarinet; Martí Solà, flauta travessera. i Arnau Caellas, percussió.

 
La segona part del concert va ser l’actuació de la Polifònica de Puig-reig, dirigida per Emmanuel Niubò, amb l’acompanyament al teclat de Josep Maria Conangla. La Polifònica va interpretar la sardana “Carícies” i un conjunt de nadales típiques nord-americanes, entre elles “We wish you a merry Christmas” i “Jingle bells rock”. 

 
Finalment, totes dues corals van omplir l’escenari per interpretar cinc peces de conjunt: “L’arc de Sant Martí”, sardana de Mn. Joan Bajona; “Allà en un pessebre”, de James E. Spilman; “El petit vailet”, amb arranjament d’Albert Guinovart; “Al·leluia” d’El Messies de Haendel; “Glòria” de Pau Casals. i “Santa nit”. Aquesta darrera també la va entonar el públic assistent, alhora que tots els cantaires de les corals baixaven de l’escenari i es barrejaven entremig de la gent. 

 
Abans d’acabar, la presentadora va reclamar la presència a l’escenari dels dos directors i dels dos presidents de les corals, a qui l’Ajuntament de Balsareny va oferir uns obsequis de record: uns rams de flors per als directors i unes plaques de fusta commemoratives del 60è aniversari per als presidents. 

 
Enmig dels forts aplaudiments del públic, Mar Poyato tancava la vetllada recordant que hi havia una urna a la sortida, per a qui volgués fer una aportació econòmica per ajudar a dur a terme nous projectes de la Coral Sant Esteve; i agraint la participació de cantaires i músics, així com l’assistència del públic.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: Jordi Vilanova


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.