dimarts, 8 de març del 2016

40 anys explicant Balsareny

EDITORIAL

Lectors, us presentem avui un número extraordinari. Hi ha, és clar, l’actualitat cultural —Festa dels Traginers, Carnestoltes, Caminada— i les seccions fixes —Balsareny Avui, entrevista, Escola de Música, Columna violeta, el Repte, la meteorologia—, a més de presentar una nova entitat local a qui donem la benvinguda: l’Associació de Familiars i Amics del Casal.

Però el que té d’extraordinari aquest mes és que el Cercle Cultural de Balsareny, i el seu butlletí Sarment, complim 40 anys. Quatre dècades en què, sense fallar, hem estat fidels a la cita periòdica amb els nostres socis lectors. Ho celebrem amb un extens resum —per força incomplet, però representatiu—  dels temes que han anat omplint les pàgines del nostre butlletí al llarg del temps. Perquè la història del Sarment és un reflex de la història del poble.

Nascut poc després de la mort de Franco, el Cercle va començar com un ens que aglutinava i coordinava l’activitat de les entitats culturals —en sentit ampli— que hi havia a Balsareny. més alguna de nova que es va crear. Hi havia l'Agrupament Escolta, l'associació de pares del Col·legi Guillem, , el Grup de teatre la Lluerna, el grup sardanista Foc Nou, el club d'Escacs, el grup d'Estudis Locals, els Amics del Castell i els Amics del Cinema, i comptàvem amb el suport actiu del claustre de mestres, de la Biblioteca municipal i sobretot de la Parròquia, que emparava la publicació del butlletí intern amb el seu paraigua legal. El llibre de Pere Juncadella sobre els vint anys del CCB ho explica molt bé.

Durant els primers anys, el Cercle va tenir una presència molt activa en la vida cultural i cívica de Balsareny: va organitzar els Festivals d'Estiu —a la plaça de l'església, reivindicant la manca d'un local adequat al poble—, va recuperar el Carnestoltes, va instituir la Cursa Popular... També va col·laborar amb els organitzadors de la Cavalcada dels Reis i del Rebost del Traginer, i amb l’Escola i amb la Biblioteca, amb concursos literaris i una campanya de recopilació de fotos antigues. En l'aspecte cívic, va donar suport explícit a la Marxa de la Llibertat, que reclamava llibertat, amnistia i estatut d'autonomia, i a l’ecologista Marxa del Llobregat, i va col·laborar amb Òmnium Cultural pel català a l’escola i amb la Flama del Canigó per la recuperació dels signes de la cultura catalana. Informativament va donar compte de tota la transició a la democràcia i va explicar les opcions polítiques que hi havia al país; ha entrevistat els candidats a les eleccions municipals des del 1979 i ha fet entrevistes a alcaldes i regidors i membres de l'oposició, així com a entitats i personatges del poble. En col·laboració amb l'Ajuntament va editar fins a 10 llibres (col·lecció Pau Bròquil) d'història local. El 'Sarment', butlletí intern informatiu per als socis de l'entitat, informava de les activitats culturals en el sentit més ampli, i servia també de mitjà d'expressió per canalitzar l'opinió dels lectors, en un temps en què no hi havia les xarxes socials actuals. 

Amb la consolidació dels ajuntaments democràtics, la tasca de coordinació d'activitats de les entitats la va anar assumint l'Ajuntament. Alhora es creaven noves entitats i en desapareixien d’altres. Amb això, el CCB va anar deixant d'organitzar activitats públiques. Avui el Cercle és una entitat local més, que bàsicament té per objecte la publicació del seu butlletí intern, el Sarment, esdevingut a la pràctica una mena de revista local centrada en la cultura i oberta a la participació de tothom qui hi vol escriure.

El CCB ha continuat participant en activitats conjuntes a nivell local, com per exemple els Consells de Cultura quan n'hi ha hagut, i altres accions de caire cultural, cívic, social o solidari a què ha estat convidat, entre les quals la Coordinadora d’entitats que es va constituir contra el projecte d’incineradora de residus. Avui està adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i ha col·laborat amb les plataformes ‘Balsareny Decideix’ i ‘Balsareny per la Independència’. El Cercle integra, actualment, la representació dels redactors del Sarment i dels col·lectiu La Garsa i Astroamics. i compta amb el suport històric d'altres entitats locals, com el Centre Excursionista, la Penya Barcelonista, el Casal de la Gent Gran, l'AMPA de l'Escola i la Parròquia, entre altres.

Com des del primer dia, continuem celebrant assemblees anuals de socis, amb escassa assistència, i sempre hi busquem una renovació que ens costa molt de trobar. Ara celebrem aquest aniversari i sentim, més que mai, aquesta necessitat de saba nova, si volem —si els socis del CCB voleu— poder-ne celebrar molts més. No pas perquè els col·laboradors actuals vulguem deixar d’ajudar mentre puguem, però sí perquè al front de la gestió de l’entitat s’hi produeixi un relleu que garanteixi, si és possible, la continuïtat d’aquesta tasca. Una tasca que, malgrat els esforços i no pocs maldecaps, creiem que ha valgut la pena, perquè ens ho hem passat bé explicant com ha evolucionat Balsareny al llarg de quaranta anys —i potser, si no fos molta pretensió, contribuint també amb algun granet de sorra en l’afaiçonament d’aquesta evolució.

CCB 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.