La Unió Esportiva Balsareny estrena himne aquesta temporada. La lletra la va escriure un humà i la música va ser creada amb intel·ligència artificial. O potser es podria dir que la música també la va crear un humà fent servir eines d’intel·ligència artificial. El nou himne va ser aprovat per la junta del club i, des de llavors, s'ha estat utilitzant en els nostres partits.
És un fet que, en general, el nou himne agrada. La majoria de la gent no s’ha plantejat com ha estat creat i, si surt el tema en una conversa, les reaccions sempre inclouen una barreja de sorpresa i qüestions profundes sobre els canvis que vivim com a societat.
Ens trobem davant d'un nou paradigma. Avui dia, una persona que mai ha estudiat música pot crear una composició gràcies a la intel·ligència artificial. Aquest fenomen no es limita només a la música: veiem el mateix en la creació d'imatges, vídeos i textos i en moltes altres formes d'expressió artística. La tecnologia ha democratitzat l'accés a la creativitat, però alhora està desafiant les nocions tradicionals d'autoria i autenticitat.
L'himne del club no és més que una mostra palpable d'aquesta nova realitat. Què significa realment crear? El fet que la música hagi estat composta per una IA la fa menys valuosa? És menys autèntic el que genera una màquina comparat amb el que crea una persona? Aquestes preguntes no tenen respostes senzilles, però cal enfrontar-s’hi per entendre el món actual.
El que està clar és que aquest canvi no es pot evitar. La intel·ligència artificial està transformant la manera en què creem i ens expressem, i aquells que no s'hi adaptin ho tindran molt difícil en un futur pròxim. No es tracta només d'aprendre a utilitzar aquestes eines, sinó d'entendre com volem que formin part de les nostres vides. En el cas de l'himne, la IA no va substituir la creativitat humana, sinó que la va complementar. La lletra va ser escrita amb el cor, reflectint l'esperit del nostre club i la nostra comunitat, mentre que la tecnologia va permetre crear una música que acompanyés aquesta visió.
Cal decidir com volem integrar aquestes eines. Podem rebutjar-les per por al nou, o podem adoptar-les i trobar maneres d'utilitzar-les que respectin els nostres valors i ens ajudin a créixer. La conversa sobre l'himne és només el començament d'una reflexió molt més àmplia que hauríem de tenir com a societat.
Si un himne creat amb IA pot unir-nos i fer vibrar els nostres cors durant un partit, potser la qüestió no és qui o què l'ha fet, sinó com ens fa sentir i què significa per a nosaltres.
Pel que fa al nou himne de la UE Balsareny, la canalla del poble ja se’l sap i el van cantant pels carrers, a l’escola, etc.; l’han adoptat com a senya d’identitat i no es plantegen aquest debat d’adults crescuts en un món on la creativitat era una cosa exclusivament humana. Un món que ja no existeix.
Ferran Gállego
Imatge creada amb Midjourney
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.