divendres, 29 de novembre del 2024

‘Obres cèlebres de F. Schubert’: gran concert de la Coral Sant Esteve

 
 
Tot i que tan sols va viure 31 anys, el compositor austríac Franz Schubert (1797-1828) és un dels pilars fonamentals de la música del segle XIX que, amb obres d’un profund lirisme i sensibilitat, va revifar les formes musicals tradicionals en el marc d’un incipient Romanticisme no exempt d’elements classicitzants. Va deixar una obra enorme: més de 600 lieds (cançons), música sacra, òperes, oratoris, quartets de corda, simfonies i sonates per a piano, entre moltes altres composicions. 

Maria Genís amb el quartet de corda i Marc Comabella
 
La Coral Sant Esteve de Balsareny ha centrat en les “Obres cèlebres de F. Schubert” el seu tradicional concert de Santa Cecília, que va tenir lloc a l’església parroquial el dissabte 23 de novembre. Tot el concert va ser dedicat a la memòria de Josep Sensada i Massanés, en homenatge a qui fou membre destacat de la Coral des dels inicis com a cantant i també molts anys secretari de l’entitat, que el recorda amb afecte.

Marc Comabella i Maria Genís
 
A més de la Coral, en el concert hi va participar un quartet de corda constituït per Arnau Barrios i Sergi Renom (violins); Júlia Brustenga (viola) i Adriana Alsina (violoncel); amb l’actuació com a solistes en els lied de la prestigiosa soprano Maria Genís, del Cor del Gran Teatre del Liceu; el baríton David Trias i el baix Lluís Sanllehy, membres de la Coral, i la pianista Anna Puigmartí; tothom sota la direcció de Marc Comabella, també al piano.

Anna Puigmartí i David Trias

Anna Puigmartí i Lluís Sanllehy
 
El programa, íntegrament amb peces de Schubert, va començar amb cinc lieds: An die Musik (op. 88, núm. 4); Ständchen (op. 135); Du bist die Ruh (op. 59, núm. 3); Auf der Donau (op. 21, núm. 1) i Il traditor deluso (op. 83, núm. 2). Seguidament, el segon moviment (andante) del quartet de corda núm. 13 en La menor, Rosamunde. A continuació, el conegudíssim lied Ave Maria (op. 52, núm. 6), amb arranjaments de Ramon Noguera; i per acabar, la Missa Alemanya de Franz Schubert, D. 872, la més coneguda de les cinc misses que va fer el compositor, que consta de vuit parts: Kyrie, Glòria, Evangeli i Credo, OfertoriSanctus, Després de l’Elevació, Agnus Dei, Benedicció i Apèndix. A destacar que els textos originals, obra del poeta alemany Johann Philipp Neumann, els van cantar en la versió catalana que en va  fer el poeta mossèn Climent Forner, seguidor fidel dels concerts de la coral balsarenyenca.

Arnau Barrios, Sergi Renom, Júlia Brustenga i Adriana Alsina
 
El públic, que va omplir completament l’església, va aplaudir llargament totes les interpretacions. Cal agrair a la nostra Coral més que sexagenària el seu esforç perseverant i la gran qualitat de tots els concerts que ofereixen. Recordem que aquest diumenge, dia 1 de desembre, a les 6 de la tarda, participaran en la cantata Nadal, Llum i Misteri, del mestre Francesc Vila, a l’auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, amb la Coral de Viladomiu Nou, un quartet de cambra i l’actiu Carme Sansa. I, no cal dir-ho, a Balsareny en podrem tornar a gaudir el 26 de desembre en l’històric Concert de Sant Esteve.

Ramon Carreté
Fotos: Jordi Vilanova
 
Laura Magem, presentadora

Santa Cecília





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.