diumenge, 28 de juny del 2020

Tot el que necessites, a tocar de casa


ANC BALSARENY

Donem vida als pobles 

Sembla que vivim dies més tranquils o de treva amb el Covid-19 i, per tant, aprofitem per fer públic el nostre agraïment immens a totes les persones que han treballat en primera línia al poble de Balsareny en els anomenats “serveis essencials”. 

En aquest article, ens centrarem en el comerç, que un dia determinat, els uns van haver de baixar la persiana i els altres van continuar donant servei amb tots els riscos que comportava. Els primers es van trobar amb els productes encallats sense poder-hi donar sortida i unes despeses per pagar no sempre a l’abast de tothom, amb ajudes que van sol·licitar però amb la incertesa de quan es cobraran i què cobriran.

És un plaer parlar dels  botiguers i botigueres que cada setmana hem trobat darrera el taulell, que han estat a la nostra disposició sense treva per satisfer les necessitats alimentàries de cada família, que estaven contents de veure’ns perquè volia dir que no estàvem malalts —així ens ho expressaven—, que treballaven sota la pressió de la feina amb les condicions que s’exigien, amb la por d’exposar-se contínuament i encomanar-se el virus, que han fet virtut de l’organització i la paciència per tenir a punt les comandes que tan disciplinadament ens preparaven per evitar aglomeracions... Han mostrat una actitud de servei, amb el desgast personal que suposava.

Alguns  botiguers i botigueres ens han comentat que si han de parlar dels mesos d’abril i maig d’enguany no sabrien com definir-los; parlarien de “Treballar, treballar i treballar. Arribar a casa i procurar pels nostres. Descansar i tornar a treballar. Una sensació d’estar molt cansat”.

Aquests treballadors també ens han comunicat sentir-se molt agraïts amb els clients i han valorat  positivament el respecte, la paciència, l’entesa del fet i el compliment de les normes. En general, la gent de Balsareny responem encertadament davant les necessitats que es presenten.

Aquesta vegada el confinament ens ha permès posar en evidència que comprar al poble és possible. És possible, és necessari i tenim el compromís de retornar l’esforç de servei als comerciants del poble.

Tot aquesta lletania de la necessitat del comerç de proximitat ja la teníem més o menys incorporada; ara falta el pas següent: fer-la possible. I ho hem de fer. L’ajuntament hi treballa, els botiguers i botigueres s’hi deixen la pell per a fer-ho possible i la clientela ho hem de fer nostre. En general, som una societat de memòria curta i caldrà que treballem i ens esforcem perquè comprar al poble sigui una realitat.

Fa temps que institucions, grups i persones individuals treballen pel Comerç de proximitat a través de campanyes de sensibilització, difusió i ajudes directes. Els eslògans són diversos i les campanyes també, però els objectius són els mateixos: promoure el consum proper i responsable com a base de recuperació econòmica i també des del punt de vista ecològic amb una disminució de l’impacte ambiental.

Ara, més que mai, és el moment d’aportar el nostre gra de sorra per avançar en aquest sentit. Quan decidim la botiga i el producte que comprem, quan decidim si reparem o canviem objectes de la llar, quan decidim què farem en el nostre temps lliure, etc., estem decidint donar vida als nostres pobles i ajudar a construir una societat més justa.

Des de l’ANC de les comarques del Bages i el Moianès hem emprés de forma conjunta la campanya anomenada #DonemVidaAlsPobles. Cada municipi, segons les seves característiques, participa en aquesta campanya des de les associacions de botiguers, l’Ajuntament i la mateixa  ANC per tal de fer possible la compra al poble i que no quedi només en una anècdota o un servei especial dels dies de confinament del Covid-19.

Al nostre poble, aquesta campanya que ha promogut l’ANC, l’hem donat a conèixer a l’Associació de Botiguers i Comerciants de Balsareny (ABCB) i la seva junta l’ha desestimat. L’Ajuntament també ha excusat la seva participació per considerar que l’objectiu inicial era només publicitari  i que el govern municipal estava en fase executiva, que també participaven en altres iniciatives amb objectius tangibles i gratuïtes i que les despeses les dirigien directament al comerç.

Volem afegir que el cost econòmic era molt baix i ajuntaments d’altres pobles i associacions de botiguers s’hi han sumat, a diversos nivells, per tal de formar part d’aquest conjunt de municipis de les comarques Bages-Moianès que s’han implicat en la campanya.

Ens sap greu que la col·laboració no hagi estat possible perquè creiem que el treball conjunt aglutina esforços, és més productiu i millora resultats. Dit això, l’ANC de Balsareny tirarem endavant la campanya a partir de cartells que ben aviat trobareu al poble.

Amb la campanya pretenem animar a tothom a continuar comprant a Balsareny i apostant pels oferiments que els  comerciants creuen oportuns.

Text i fotos: ANC de Balsareny
Campanya DonemVidaAlsPobles 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.