dilluns, 2 d’abril del 2018

Escoltar música: què ens aporta?


La música ha estat important per a l’ésser humà des de fa milers d’anys.

Es desconeix exactament quan va néixer la primera cançó o melodia, però és ben conegut, per exemple, que fa més de 40.000 anys ja existien flautes amb orificis (descobertes en unes excavacions arqueològiques a Alemanya).

Els efectes de la música en les persones: s’ha demostrat que té influència a nivell cerebral, social i  comportamental.

Charles Darwin, autor de “L’origen del home” (1859), deia que homes  i dones incapaços d’expressar l’amor en paraules ho feien a través de notes musicals i ritmes, de la mateixa forma que ho poden fer els ocells.

A continuació, s’indiquen alguns dels principals efectes positius de la música, avaluats en diferents estudis:

Felicitat

El 2013, una investigació publicada a la revista “Journal of Positive Psychology” (Revista de Psicologia Positiva), va demostrar que escoltar música pot ser una forma efectiva de millorar la felicitat, particularment quan es combina amb la intenció d’un mateix de ser feliç.

Salut

Ajuda a preveure malalties del cor, ja que la música pot ajudar a reduir l’ansietat i l’estrès (conceptes associats a malalties del cor).

Una investigació del 2009 demostrava que escoltar música redueix la freqüència  cardíaca, la pressió sanguínia i l’ansietat en malats dels cor.

Millora del rendiment en l’esport

Investigadors del Regne Unit van demostrar en un estudi que  participants que escoltaven música motivacional es sentien millor durant els exercicis físics efectuats.
Es va mesurar el consum dels nivells d’oxigen mentre les persones escoltaven diferents ritmes musicals, i com més sincronitzat era el  moviment del cos respecte a la música, els seus cossos consumien oxigen d’una forma mes eficient.

Sentir calfreds (positius)

D’acord amb un estudi publicat el 2010, el 90% de les persones senten calfreds a l’espina dorsal a l’hora d’escoltar música. El grau del calfred dependrà de la personalitat de la persona i de la bona predisposició a escoltar música. Mes grau de calfred implica que són persones amb mes probabilitats de tocar un instrument.

Millora la intel·ligència verbal i visual

La idea que escoltar Mozart incrementa la intel·ligència és un mite de la psicologia. Però practicar un instrument sí que millora les habilitats visuals i verbals de l’esser humà. Així ho demostra un estudi publicat el 2008 per investigadors de la Universitat de Massachusetts.

D’altres efectes induïts o afavorits pel fet d’escoltar música serien el foment d’emocions i plaer, la millora de les relacions personals, la millora de la memòria, el retard de l’envelliment cerebral, la reducció del dolor i l’ajuda en l’aprenentatge, entre molts d’altres.


EMMB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.