El dissabte dia 5 de juliol va tenir lloc la primera sessió de les cinquenes TROBADES AMB LA CIÈNCIA, un esdeveniment que organitza anualment l'Ajuntament de Balsareny per acostar la ciència al públic familiar de totes les edats. Són actes gratuïts i oberts a tothom.
Aquesta primera jornada es va titular "ASTRONOMIA PER A INFANTS" i va anar a càrrec dels AstroAmics, que sempre han estat presents en totes les edicions de les Trobades des del 2010. La sala petita del Sindicat es va mig omplir amb la presència de 24 persones (nens i nenes, pares i avis), que curiosament havien vingut majoritàriament de fora del nostre municipi (principalment de Barcelona), després d'haver vist anunciat l'acte en diaris i xarxes socials.
La jornada va començar amb la projecció de la pel·lícula de dibuixos animats "EL FOLLET DE LES ESTRELLES", una introducció a l’astronomia per a nens de 3 a 8 anys. El públic va destacar la gran qualitat del film, que és obra del balsarenyenc Txus Garcia, i que es pot veure també des del canal de YouTube dels AstroAmics.
A continuació, i amb ajuda de maquetes i materials educatius construïts per l'ocasió, es van explicar als nens de manera molt visual alguns conceptes bàsics: el dia i la nit, les estacions, les fases de la Lluna, els eclipsis, les mides i distàncies dels planetes... I tot seguit nens i pares van poder preguntar el que volguessin. En Jordi Medina va respondre qüestions de tot tipus, des de les més difícils (com explicar què li passaria a un astronauta que caigués en un forat negre) fins a les preguntes innocents dels més petits de la sala (com ara per què els habitants de la Lluna són blaus, en clara referència al Biri Biri, el petit extraterrestre protagonista del canal Super3).
Seguidament els nens i nenes varen retallar i construir cadascú un mòbil del Sistema Terra-Lluna, que podran penjar a la seva habitació.
Després de la pausa per sopar, la jornada va continuar al parc infantil del carrer del Bruc, on els AstroAmics varen muntar tres telescopis. Durant dues hores, la quarantena de persones que vingueren van poder observar a plaer els cràters de la Lluna i els anells de Saturn, entre d'altres curiositats del cel. Als petits se'ls convidava a trobar "l'espasa de la Lluna", una curiosa ombra en forma d'espasa que només és visible un cop al mes. La sessió va finalitzar mostrant la situació de les principals constel·lacions amb ajuda d'un làser verd.
La segona sessió de les Trobades amb la Ciència va tenir lloc el diumenge 13 de juliol, a les 11 del matí, a la sala petita del Sindicat. En Francesc Camprubí i en Ramon Magem van parlar de "LA INVENCIÓ I EL FUNCIONAMENT DE LA RÀDIO", amb maquetes construïdes pel mateix Ramon. En Francesc va fer una magnífica exposició teòrica sobre la forma de propagació de les ones electromagnètiques, i en Ramon va fer una excel·lent demostració pràctica de com funciona una emissora de ràdio i de les formes d’interferir-ne les emissions. Era també una activitat familiar, gratuïta i oberta a tothom, i va haver-hi una bona audiència.
Jordi
Medina
Fotos: J. Medina
Fotos: J. Medina
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.