dimecres, 13 de maig del 2015

El calaix de la Biblioteca


Club de Lectura d’AMPANS

Des de fa uns mesos, el personal de la Biblioteca Pere Casaldàliga és l’encarregat de dirigir, conjuntament amb una monitora, un club de lectura en veu alta per a persones amb discapacitats, usuaris de la Fundació AMPANS.

El club està format per 8 integrants adults: en Roger, la Mercè, la Carme, en Joan Anton, en Joan, l’Enric, en Carles i l’Ignasi (més l’Ana, la monitora); tots ells components del Centre Ocupacional La Llum d’AMPANS i del restaurant Canonge de Manresa.

Aquest any hem llegit la Mary Poppins i ara estem llegint el Diari d’Anna Frank amb la versió de lectura fàcil.

Cada dilluns, a dos quarts de 4 ens trobem a la sala infantil de la biblioteca (perquè normalment no hi ha ningú) i llegim en veu alta i comentem un o dos capítols del llibre que estem llegint. Des de fa unes quantes setmanes tenim un usuari voluntari de la nostra biblioteca (en Josep Estruel), que ens dóna un cop de mà i ens aporta un toc distès mitjançant explicacions de temes més complexos o bé a través  d’activitats en forma de joc per l’últim quart d’hora del club.

Al final de cada llibre, mirem una pel·lícula o un documental dels llibres triats, o bé fem alguns jocs de paraules.

A les persones integrants del club els agrada molt llegir, i estan contentes de poder fer una activitat fora del centre i de poder venir a la biblioteca i sentir-se part de la societat.


‘Alejandro el griego’, de Toni Mateo Casado

El divendres, 17 d’abril, a les 7 de la tarda, vam tenir la presentació del llibre Alejandro el griego del jove escriptor, veí de Sant Joan de Vilatorrada, Toni Mateo Casado, de 17 anys. En aquests moments Mateo està estudiant batxillerat a l’IES Quercus.

Alejandro el griego és una novel·la autoeditada, escrita en castellà i ambientada a Itàlia durant les guerres púniques el 218 a.C. És la historia d’amor homosexual entre un nen i un jove guerrer que es veu immers en la 2a guerra púnica i que es veu arrossegat a Itàlia. Mentrestant, Alejandro, el nen, es atacat pel dèspota rei Filip V, que utilitza la seva vida com una amenaça perquè el seu pare el serveixi.

Les 14 persones assistents van escoltar detingudament les seves explicacions. Després de la presentació, va contestar algunes preguntes dels assistents, que van quedar sorpresos de l’alt nivell d’història i de l’entusiasme que tenia, malgrat la seva joventut; també va firmar exemplars per a les persones que van comprar el llibre.

Si esteu interessats a llegir aquesta apassionant novel·la, a la biblioteca en disposem de tres exemplars. Desitgem molta sort a aquest jove i apassionat escriptor. Endavant, Toni!


Entrega de premis Sant Marc

El dia 23 d’abril, Sant Jordi, es va fer l’entrega de premis del Concurs Literari de Sant Marc. Enguany,  el concurs era de prosa i l’extensió màxima de cada treball era de dos fulls. Com sempre, hi havia 8 categories d’edat, amb un premi cadascuna. Els premis van ser novetats literàries.

L’acte va començar a 2/4 de 8 del vespre. A la biblioteca hi havia al voltant d’unes 90 persones. Els més petits estaven nerviosos per saber el veredicte del jurat del concurs. Els professors i alumnes de l’Escola de Musica tenien els instruments i els intèrprets a punt per fer el recitals del final de l’acte. El regidor de cultura de l’Ajuntament de Balsareny,  Roc Carulla Batallé, i la directora de la Biblioteca, Núria Puigivila Viñeta, van lliurar els premis.     
                          
Els guanyadors del concurs són:

- Categoria menors de 6 anys (cicle infantil): Maria Lopo Villarrasa, amb l'obra "La nena llegeix a la Biblioteca".

- Categoria de 6-7 anys (cicle inicial): Quim Junyent i Casanova, amb l'obra "Pirates de Balsareny".

- Categoria de 8-9 anys (cicle mitjà): Lucie Gómez Martínez, amb l'obra "El diari secret de la lila".

- Categoria de 10-11 anys (cicle superior): Paula Caballero Andreu, amb l'obra "L'amor impossible".

- Categoria de 12-16 anys (ESO): Desert.

- Categoria de 17-20 anys (Joves): Laura Aguilera Bonals, amb l'obra "Billy el granger".

- Categoria de 21 a 59 anys: Albert Otero Bonet, amb l'obra "Saltiró carregat d'alegria".

- Categoria de 60 anys i més: Josep Estruel Filella, amb l'obra "La mainada".

Després de lliurar cada premi es va llegir el text guanyador.
Finalment, tres corals (per grups d’edat) d’alumnes de l’Escola de Música de Balsareny van interpretar unes cançons que van fer les delícies dels assistents a l’acte.


Sant Jordi i la Biblioteca

El dia de Sant Jordi vam tenir una visita molt especial. Ens van visitar els nens i nenes de l’Escola Bressol Sant Marc de Balsareny. La mainada va estar molt atenta a les explicacions del que es pot fer i del que no es pot fer al a biblioteca. En acabat, la Maria Josep els va explicar un conte i tot seguit van poder gaudir d’una estona per poder mirar contes i dibuixar.

El dia abans de Sant Jordi, el personal de la biblioteca va organitzar un taller de creació roses de Sant Jordi per a nens i nenes de fins a 8 anys. El taller va tenir molt èxit. Per aquest motiu vam fer dos grups, per poder organitzar-se millor.
Els nens i nenes van sortir molt orgullosos i contents de les roses de goma eva que havien fet. Als usuaris de la biblioteca que van venir per la diada de Sant Jordi se’ls va obsequiar amb una rosa feta de goma eva.


Núria Puigivila Viñeta
Fotos: Biblioteca Pere Casaldàliga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.