diumenge, 6 de maig del 2012

Presentació de 'L'ombra de Sant Benet'

CERCLE LITERARI



El dia 21 d’abril, a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny, Ramon Carreté va presentar el llibre L’ombra de Sant Benet, del qual és autor juntament amb Adolf Todó.

Tal com va explicar el coautor, el llibre és un conjunt de narracions de ficció, emmarcades en un entorn històric ben delimitat per una abundosa bibliografia i notes, sempre centrades en el monestir de Sant Benet de Bages. A través d’un fil conductor, un personatge recurrent que intervé a tots els capítols, la narració ressegueix aspectes de la història del monestir en sentit cronològic invers, començant al segle XXI amb la restauració  i acabant al segle X amb la seva fundació. Entremig, s’hi parla de fites històriques com el viatge a Roma per obtenir l’autorització papal per fundar el cenobi i el trasllat de les relíquies de sant Valentí, amb la troballa del famós vidre miraculós que ajudava les parteres i guaria els quecs; la por de l’any mil, l’atac del cabdill àrab Al-mansur i l’estada a Catalunya del monjo Gerbert, després papa Silvestre II; els orígens del camí català de Sant Jaume de Galícia, les Croades i les Homilies d’Organyà; el conflicte entre els usos medievals bàrbars i la codificació dels Usatges feudals; la construcció de la Sèquia de Manresa des de Balsareny i l’impacte de la Pesta Negra al Bages; el descobriment d’Amèrica; les baralles entre els benedictins catalans i castellans pel control dels monestirs de la Corona d’Aragó i la clarividència de l’abat Pere Frigola en el moviment de reforma interna dels monjos; el projecte montserratí d’enderrocar el preciós claustre romànic de Sant Benet; la importància de la vinya a la Catalunya central i en l’economia del cenobi; la desamortització i la destrucció del monestir; la seva adquisició per part de la família del pintor Ramon Casas i la restauració de Puig i Cadafalch, entre altres.


El llibre, amb pròlegs de Ferran Adrià i Andreu Buenafuente, és publicat per Angle Editorial (2012).















Sarment
Fotos: Susi Rodríguez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.