dijous, 17 de maig del 2012

Adalbert Arnau, transportista i escolta

ENTREVISTA

Adalbert Arnau i Costa: transportista internacional, escolta balsarenyenc


«Sóc l'Adalbert de ca l'Enriqueta i també de ca l'Arnau. De ben petit, ja em vaig agafar als pantalons de l'avi i anava de la botiga a l'hort i viceversa. A ca l'Arnau hem estat de sempre una familia amb vocació de servei al poble, portant la botiga de ca l’Enriqueta, autocar, el bar-restaurant de la Piscina, hem fet servei de taxi, he tingut també el DVD i transport. Sense deixar els meus estudis i el meu pas per l'escoltisme, vaig col·laborar diversos anys amb el voluntariat de la Creu Roja de Sallent. Amb el meu germà Edgar formem la raó social Arnau-Costa S.L., fent transport de paqueteria nacional i internacional. També vull recordar el meu pas per la comissió dels Traginers, el Consell de Joventut...»

Adalbert Arnau i Costa neix a Balsareny el 25 d'abril de 1976. Va estudiar EGB al col·legi Guillem de Balsareny i el Batxillerat elemental a l'Institut de la Butjosa de Sallent. Té la formació professional de Grau II impartida a Navàs. Li agrada molt viatjar i, entre d'altres llocs, ha estat al Marroc, Bèlgica, Suïssa, França i altres llocs d'Espanya. Li agrada llegir, però ens diu que no té massa temps per fer-ho. Li agrada el cinema, sobre tot pel·lícules d'aventures i policíaques.

—Avui has deixat enrera la teva etapa d'escolta a Balsareny. Explica'ns, com van ser aquells començaments?

—Els primers temps que entres a formar pat d'un grup d'escoltes són viscuts amb una il·lusió i fantasia que et porten a descobrir un món de natura, amics i pobles diversos. El món escolta t'endinsa cap al civisme i aprens a compartir.

—Com a cap, quina aportació creus que vas donar en aquella etapa?

—Durant aquella etapa com a monitor, vaig intentar motivar-los per ser el més creatius possible, optimistes, emprenedors, responsables i participatius; només cal mirar les diferents entitats del poble i segur que hi trobeu gent que han passat pels escoltes. L'escoltisme abasta les edats d'entre 6 i 18 anys i fa a entrendre que el món no és el cercle tancat que a vegades els humans creiem que és, sinó que és tot un ventall d'afectes.

—L'escoltisme, a Balsareny, ha tramès aquesta cultura responsable?

—Sí, l'esperit de companyonia i responsabilitat els podeu veure actualment ben vius. Gent compromesa amb el medi ambient i capaços d'involucrar-se. Per exemple, recordo que avui farà 4 o 5 anys del projecte de reforestació al Serrat del Maurici. Aquests joves escoltes donen testimoni dels valors apresos i estan involucrats al Consell de Joventut i en la comissió de la nostra Festa dels Traginers.

—Què ens pots dir d'una sortida habitual que fan els escoltes? Com es viu un bivac en plena natura?

—El bivac és una aventura que dóna l'oportunitat d'experimentar què són les nits fora de casa. Poder compartir amb els amics l’experiència de la natura, el treball en equip i aprendre orientar-se i la història dels estels i constel.lacions. També podríem dir que és un antídot contra la por de sentir-te sol en plena nit, lluny de les parets de casa, pero amb el caliu dels companys.

—Durant la teva etapa de monitor, quin grau tenies dins el grup?

—Compartia la meva tasca de monitor en els diferents grups de Llops-Daines, Ràngers-Guies, Pioners-Caravel·les, i vaig ser animador de la branca dels Trucs.

—Quina és la puntuació que ens pots donar dels caus, locals socials de l'escoltisme balsarenyenc?

—El cau balsarenyenc és situat en el complex de la Parròquia. Té unes instal·lacions apropiades per al desenvolupament escolta. Cada branca disposa del seu propi compartiment i gaudeix d'un entorn adient per a les activitats pròpies de l'entitat, i està envoltat de places on poder jugar.

—Per últim, avui segueixes aportant algun tipus de col·laboració al grup?

—Avui dia hi col·laboro en coses puntuals, en tot allò que se'm demana: sortida de constructors d'iglús, organització del concert de divendres dels Traginers...
   Per acabar, animo tots el pares a portar els seus fills a conèixer l’escoltisme.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.