dimarts, 15 de maig del 2012

Balsareny per la Independència


EDITORIAL














Balsareny per la Independència

Quan aquest número del Sarment surti a la llum, s’haurà celebrat la reunió constitutiva de Balsareny per la Independència, en el marc de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Una associació unitària i transversal, al marge d’ideologies polítiques, democràtica i cívica, que treballa per aconseguir una majoria social favorable a la independència de Catalunya, i que compta ja amb més de 400 agrupacions locals o territorials i més de 5.000 afiliats.

L’Ajuntament de Balsareny ja es va constituir oficialment com a membre de l’Associació de Municipis per la Independència, que compta també amb més de 450 poblacions adherides.

És una bona notícia que la gent de Balsareny es mogui també en aquesta línia. Paradoxalment, la gravíssima situació econòmica que travessa l’estat espanyol, i especialment Catalunya, possibilita que molta gent que, en principi, no estava sensibilitzada envers l’independentisme ara s’adoni dels perjudicis econòmics que la pertinença a l’estat espanyol suposa per als catalans. Per a tots els catalans: també els que voten partits que es proclamen espanyolistes resulten any rere any greument perjudicats per l’espoli fiscal i per la desinversió en infraestructures, encara que no els amoïnin altres aspectes de la tendència política actual, com ara l’atac sistemàtic a la nostra llengua i cultura i a les nostres institucions de govern.

El camí a la independència no serà fàcil, però és possible, i dintre d’una Europa democràtica ha de ser assumit amb normalitat per la via de la negociació civilitzada. El referèndum per la independència d’Escòcia assenyala un model clar a seguir.

L’ANC es proposa sensibilitzar els diputats catalans i el conjunt de la ciutadania perquè els polítics promoguin l’independentisme des del Parlament i els ciutadans, arribat el moment, hi votin a favor. El full de ruta de l’ANC passa per accions puntuals: penjar estelades permanentment als balcons; donar la cara per la independència ( www.donalacara.cat ); participar a la «Caravana del Bages per la Independència» que tindrà lloc aquest diumenge, 27 de maig, cap al Parc de l’Agulla de Manresa; participar a la «Marxa per la Independència» que, des del dia de Sant Joan fins a l’Onze de Setembre de 2012 recorrerà Catalunya per diversos itineraris fins a confluir a Barcelona; i aconseguir que en un mateix dia del 2013, tots els ajuntaments catalans convoquin una consulta «oficial» no vinculant sobre la independència. A més d’organitzar actes de tota mena pertot arreu a fi de difondre l’argumentari independentista i informar-ne el màxim de ciutadans possible.

Se’ns gira feina! Caldrà arromangar-se. Podeu trobar més informació a:


Cap a un Centre Cívic balsarenyenc

L’Ajuntament ha complert un antic compromís amb les entitats del poble i, en una reunió recent, els ha distribuït llocs a l’edifici de les Monges, que fins fa poc havia estat seu de la llar d’infants. Les entitats gaudiran a partir d’ara d’espais compartits per celebrar-hi reunions i guardar-hi documentació. Una antiga aspiració de les entitats, que ja es va intentar de resoldre fa uns anys cedint-los locals als antics col·legis de Sant Marc; però aquesta solució no va ser duradora, ja que després es va acordar destinar aquell àmbit a la nova llar d’infants. Ara, al segon pis de les Monges, també el CCB ha obtingut el seu racó compartit, que esdevindrà en endavant la seu social de l’entitat; recordem que, des de 1976 fins ara, i també per generosa concessió municipal, ocupàvem un local al primer pis de la casa Torrents, a sobre del consultori mèdic, un lloc que paulatinament va anar esdevenint inhabitable fins que, ja fa anys, vam deixar de reunir-nos-hi, tot i que hi hem anat guardant material fins ara mateix. Agraïm a l’Ajuntament que ens hagi facilitat un nou lloc social.

Per tant, ara, l’edifici decimonònic de les Monges serà la seu social de moltes entitats del poble. Un lloc comú, compartit, de reunió i de treball. Està molt bé, i és una gran notícia. De fet, però, el nom de ‘Centre cívic’ potser no és el més adient, ja que aquesta denominació suggereix l’existència d’una entitat —pública, normalment— que, a més d’acollir-ne físicament d’altres, hi tingui una funció organitzativa i gestora, amb personal al seu càrrec, i s’hi celebrin activitats diverses adreçades a col·lectius determinats, cursos, xerrades, concursos, exposicions... De moment, tot això quedarà limitat a la pròpia capacitat de cada entitat per fer-hi allò que bonament pugui. Esperem que en un futur, econòmicament millor, l’Ajuntament pugui fer un pas més i crear un autèntic Centre cívic; mentrestant, felicitem-lo i felicitem-nos del que tenim.


BonoLoto

I parlant d’economia, fem-nos ressò que el passat 20 d’abril Balsareny va sortir a la premsa per una cosa positiva: un premi de segona categoria (5 encerts més complementari) de la BonoLoto, d’un import de 98.600 euros, a una butlleta validada a la llibreria Els Colors. Una bona notícia: felicitem l’anònim afortunat i esperem que aquesta bona sort individual sigui un bon presagi per a tothom, d’un futur millor per a Balsareny. Que tinguem sort.

CCB




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.