dijous, 10 d’agost del 2023

Gràcies, Vanesa: què faríem sense ells?

PUNTA DE BRAU
 

Avui soc dalt de l’últim terrat de casa meva, al carrer Jacint Verdaguer. Són les deu del matí i assegut sota la teulada transparent sento l’espigoleig d’algunes espècies d’ocells. Sí, picotegen les llavors que la mare natura sovint escampa, i durant aquesta estona gaudeixo de la pau del matí. Em disposo, doncs, a reflexionar sobre la columna “De set en set” del diari El Punt Avui: l’article “Pagesots”, de Carina Filella.
 
«Pagesots, retrògrads, incultes, bàrbars, ignorants, desgraciats... Són conceptes i adjectius insultants que recull l’activista rural Vanesa Freixa en el llibre Ruralisme. La lluita per una vida millor (Ara Llibres) per exemplificar el rebuig cap a tot allò rural, fruit de moviments polítics i econòmics que van generar, en menys d’un segle, un procés de separació entre dos mons, el rural i l’urbà, i que esclafava els que es van quedar als territoris rurals. Han estat, diu, “una arma molt poderosa de destrucció de l’autoestima local” i demostren com ens han (o ens hem) inculcat la idea simplista i errònia que la ruralitat és precarietat i aïllament, i la ciutat és modernitat i benestar. Aquesta falsa dicotomia ha destruït el fonament de la relació natural dels éssers humans amb el planeta. “Quina visió tan curta i interessada han tingut els nostres governants!”, exclama. El llibre parteix de la seva experiència personal per llançar un missatge no només d’estima a la terra, sinó de convenciment que no hi ha cap altra manera millor d’afrontar els temps que vindran (amb canvi climàtic inclòs) que canviar la manera com vivim i tornar a balancejar-nos amb els cicles de la natura. I acaba amb una experiència personal, ja que es va establir en una zona rural.»
 
La reflexió de la Vanesa em recorda que des de ben petit, dins dels àmbits on em movia, havia notat que quan coneixíem una persona que venia de pagès, sempre se’l mirava com un ésser inferior, i amb expressions com: “què diu ara, aquest pagès?” Però el llibre de la Vanesa em fa dir: “què faríem sense ells?”
 
Josep Gudayol i Puig

Imatge (Wikimedia Commons): Pieter Brueghel el Vell, La collita del fenc, del cicle "Els mesos de l'any". Oli sobre fusta (1565). Národni Museum, Praga. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.