dissabte, 21 d’agost del 2021

‘Boig per tu’


A finals d’octubre d’un llunyà 1987, una aleshores desconeguda banda anomenada Sau, liderada per Pep Sala i Carles Sabater, feia la seva primera actuació a les Tallades, a Vilanova de Sau (Osona). Un punt de partida que en pocs anys els va portar a ser un dels grups de pop rock, cantat en català, més important i internacional de tots els temps. Aquest viatge finalitzava el 12 de febrer de 1999, amb la mort de Carles Sabater, just després d'un concert a Vilafranca del Penedès.

Durant els seus dotze anys d’existència, Sau va assolir un èxit inqüestionable, va ser una de les bandes catalanes que més discos ha venut en tota la seva història i va tenir un públic que, tot i la desaparició del grup, encara a dia d'avui s’hi manté fidel.

El 7 de juny de 1990 sortí a la venda el tercer disc. “Quina nit”, que va suposar, sens dubte, un abans i un després en la història del grup.

Si bé és cert que Sau ja tenia un bon reguitzell de seguidors i la banda ja començava a ser coneguda pel gran públic gràcies a cançons com “Només ho faig per tu” i “No he nascut per militar”, la formació volia fer un pas endavant pel que fa a mitjans de producció, gravació i composició.

Amb aquest convenciment, la banda va gravar durant aproximadament un mes, als estudis Aprilia, de Barcelona, i les mescles es varen dur a terme als Swanyard Studios, de Londres. El disc va ser coproduït per John Marter i el mateix Pep Sala. L’enginyer de so va ser Stuart Epps, un reputat tècnic que havia treballat, entre altres, amb Elton John i Jimmy Page.

Queda clar que l’estratègia seguida va ser un encert, donat que “Quina nit” inclou algunes de les cançons més emblemàtiques i populars del grup: “És inútil continuar”, “Envia’m un àngel”, “Perestroika” i, no cal dir-ho, “Boig per tu”, serien temes que ajudarien el grup a entrar en una era de reconeixement popular definitiu.

Els esdeveniments i les noves notícies entorn del grup sorgien amb rapidesa; Sau era notícia a la premsa catalana, on es publicava que el grup havia fitxat per la multinacional Emi-Odeon. D’altra banda, durant el transcurs de la gira de presentació del disc es va donar a conèixer la col·laboració entre Sau i Luz Casal, amb qui escriurien la versió castellana de “Boig per tu”, que portaria per títol “Es por ti”.

Aquesta relació amb Emi-Odeon i el bon feeling amb Luz Casal van derivar en un fet rellevant per a la història de Sau: “Boig per tu”, formaria part del cinquè disc de Luz Casal sota el títol “Es por ti” . Es va convertir en la cançó més radiada de l’any 1992 a tot l’Estat espanyol.

Actualment, aquesta cançó és considerada popularment com un himne dels catalans, i n’han fet versions artistes de diversos gèneres, com Josep Carreras, Dyango, Luz Casal o fins i tot Shakira.


Trobareu més informació de l’Escola de Música Joan Bajona al web de l’Ajuntament www.balsareny.cat També podeu rebre tota la informació a través de la subscripció al butlletí digital de l’Ajuntament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.