dilluns, 6 de juny del 2022

Imatges de Balsareny

 

Es tracta novament d’endevinar què veieu a la fotografia i a quin lloc correspon. Està situat en un indret de Balsareny: què és i on és?  Publicarem la resposta en aquest mateix lloc d'aquí a uns dies. 
 
Text i foto: Isidre Prat


Resposta a Imatges de Balsareny
 
Es tracta de les pintures murals del pintor Josep Obiols i Palau, que hi ha a la capella del Casal Verge de Montserrat de Balsareny, construït entre 1945 i 1947, sota el mecenatge del Sr. Ricard Viñas i Geis. Per bé que les pintures tenen ja més de 75 anys d’existència, el 18 de desembre de 1994, coincidint amb el centenari del naixement d’Obiols, van ser restaurades i inaugurades de nou en un acte públic en què es podia visitar la capella. La restauració la va fer el Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, amb seu a Sant Cugat del Vallès. Com a record de la restauració, hi ha una placa commemorativa a la paret dreta del costat de la capella.
 
Josep Obiols i Palau és un digne representant del noucentisme català i un dels millors pintors catalans en temes religiosos. Era barceloní i va viure entre el 1894 i el 1967. Va estudiar a l’escola pública de Sarrià, on va coincidir amb l’escriptor J. V. Foix, i es va afeccionar a les pintures murals gràcies al seu gran mestre, el pintor uruguaià Joaquim Torres-Garcia. També va ser molt amic del poeta Carles Riba. Una de les seves obres més emblemàtiques va ser, l’any 1921, el cartell de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana;  l’any següent va pintar la capella de l’Institut de Cultura per a la Dona.
 
Altres obres seves van ser: les pintures del vestíbul de la casa de Correus de Barcelona; les llunetes del Palau Nacional de Montjuïc (per a l’Exposició Universal de 1929), les pintures murals de l’Institut Tècnic Eulàlia de Barcelona; l’Auca del Noi català, antifeixista i humà; la decoració del Gran Casino de Terrassa i de les dependències del Monestir de Montserrat, etc.
 
Justament, de resultes de les pintures a Montserrat i de l’amistat amb l’abat Escarré, li van sorgir molts encàrrecs posteriors, com la capella del Casal de Balsareny; també, l’església parroquial de Parets del Vallès; la basílica de la Mercè; el seminari diocesà de Tortosa; la catedral de Lleida; la sala del Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, etc. En resum, un extens palmarès, on també podem incloure que va ser professor de dibuix, va col·laborar periòdicament en revistes, com l’humorística El Borinot, i va fer exposicions a Catalunya i a l’estranger, com a Nova York.
 
Al Sarment número 184, del juny de 1991, es va publicar un article sobre Josep Obiols, les característiques del Noucentisme i uns comentaris sobre la interpretació d’aquestes pintures del Casal. El podeu consultar, si us interessa. L’autor de l’article és el Josep Solà i Vilaseca.
 
Isidre Prat

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.