dimarts, 14 de juny del 2022

Actualitat dels Geganters de Balsareny

 

Després d’haver celebrat amb èxit la XIX Trobada Gegantera el passat 24 d’abril a Balsareny, i amb la participació de diversos grups, i d’haver ballat l’endemà en el marc de la nostra Festa Major, la colla de geganters i grallers de Balsareny ha estat present en diferents trobades i actes en aquest final de maig, i primers de juny.
 
El passat dia 21 de maig vam anar a Collbató, ho vam passar d'allò més bé al costat de les colles geganteres participants, i els gegants de la Vila: en Mansuet i la Marta, construïts l'any 1982 (ell) i 1983 (ella), pel Taller Art Local. En Mansuet representa la figura d'un bandoler que s'amagava a les coves del salnitre, a la muntanya de Montserrat, a principis del segle XVIII. La llegenda diu que va lluitar a les batalles del Bruc (Guerra del Francès 1808-1814) i que va foragitar les tropes franceses que havien entrat a la cova on es resguardaven les dones i els infants de Collbató. Es diu que quan els soldats francesos van entrar dins la cova, en Mansuet va llançar una gran marmita i els intrusos, espantats pel terrabastall que va provocar, van fugir amb la cua entre les cames. La geganta Marta era la companya del nostre bandoler, qui li portava queviures al seu amagatall de les coves del salnitre de Collbató.
 
La setmana següent, en Marc i la Maria i la seva colla de músics, amb molta animació, van gaudir de la cercavila pels carrers i places del centre històric de la ciutat de Vic. Participaven de les Festes del carrer de la Riera i adjacents al costat de la seva colla gegantera i els seus gegants: en Llucià i la Mercè, gegants Pubills de la ciutat. En Llucià és l'estudiant de Vic, una figura històrica; es diu Llucià en honor als antics patrons de la ciutat, Llucià i Marcià, substituïts per sant Miquel dels Sants al segle XVIII. Va vestit com l'estudiant de la dansa de l’espígol, que es balla per la Festa Major. La Mercè és la pubilla vigatana: porta el nom en honor de la patrona del barri i va vestida de dansaire de Sant Miquel, de la dansa de l’espígol, i és la parella d'en Llucià. Per als infants de la colla en tenen una rèplica en forma de petits gegantons: en Mulei i Ermessenda. En aquesta trobada, ens presentaven una nova figura, el gegantó Rogeret, en homenatge a l'excap de colla Rogeret Albert.
 
Els dos següents caps de setmana, vam ser presents a Balsareny: l'un participant de la X Trobada Gegantera de la colla Els K + Sonen: una trobada molt lluïda i participativa, de la qual ha estat un plaer formar-ne part i poder estar al costat dels nostres veïns i amics geganters, amb qui desitgem seguir ballant junts per molts anys més.
 
I l'altre cap de setmana vam participar en el Cross del Traginer, amenitzant-ne part del recorregut amb les nostres gralles i tabals.
 
Felicitem les colles de Collbató i de Vic, la colla Els K + Sonen i el Centre Excursionista de Balsareny per la bona organització dels seus respectius actes, on ens ho hem passat molt bé. A tothom, moltes gràcies per comptar amb la colla de geganters i grallers de Balsareny.
 
Text i fotos: Jordi Vilanova 


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.